Злополучният самолет, който се разби в Северна Македония, напуска хангара на летателна площадка "Лесново" още в неделя. За последен път управителят на летище Лесново вижда машината на 31 март.

Точно в 13:04 ч. в неделя катастрофиралият в Северна Македония самолет напуска летище Лесново. В него е само пилотът, който се отправя към Летище София, откъдето има право да получи разрешение за международен полет.

Снимка: btvnovinite.bg


Служителите споделят, че добре познават собственика на злополучния самолет, той бил един от първите наематели на летището.

Пилотът имал сериозен стаж зад щурвала.

„В неделя дойде, като ни каза на персонала, че отива до София и от София за Охрид със семейството си. Поддържа си летателната подготовка, като пилот е добър. Започнал е авиацията от началото и си купи по-хубав самолет”, заяви Иван Янков, управител на летище Лесново.

Снимка: btvnovinite.bg

Янков заяви, че не знае каква е възможната причина за инцидента. „Като бивш пилот от гражданската авиация, мога да ви кажа, че има всякакви ситуации във въздуха. Никой не може да каже в момента. Някои от тези самолетчета са оборудвани и могат да летят в сложни условия – в облаци, в обледенения, в турболенции, но за да може тези пилоти да ги управляват, трябва да преминат специален курс”, посочи той.

От летище Лесново допълниха, че пилотът на катастрофиралия самолет е имал правила само за визуални полети – да лети през светлата част на деня.

„Много сериозен е като човек, много отговорен. Какво се е случило не знам. Много сериозен е като пилот. Питаше, интересуваше се”, каза още Янков.

Снимка: btvnovinite.bg

Възможно е в следващите дни на летище Лесново да дойдат експерти от Главна въздухоплавателна администрация, които да търсят повече подробности.