Националното хранилище за радиоактивни отпадъци край АЕЦ „Козлодуй” трябва да служи в следващите 300 години. Първият етап от строителството трябва приключи 2021 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Площадката „Радиана”, на която се изгражда хранилището, се намира в двукилометровата зона с контролиран достъп на АЕЦ „Козлодуй”. Заема площ от над 460 декара. Хранилището е повърхностно.

Снимка: btvnovinite.bg

Първият етап от полагането на защитната „възглавница”, която е една от основните инженерни бариери срещу разпространението на радиоактивни вещества, е приключил. Върху нея ще бъдат разположени 66 клетки, в които ще са отпадъците.

Снимка: btvnovinite.bg

Хранилището има за цел да осигури безопасно погребване на ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци, за които се изисква надеждно изолиране и задържане за период до няколко стотин години.

„Това са използвани дрехи, облекла, филтри, замърсено оборудване, радиоактивни разтвори, които са приведени в определена форма, след това се поставят в специални контейнери, железобетонни”, разясни за bTV проф. д-р Георги Касчиев, експерт в областта на ядрените реактори и технологии.

Контейнерите се запечатват по специален начин. В момента те съхраняват във временни складове.

„Целта е да бъдат изолирани от околната среда, примерно за период от 300 години, така че да няма разпространение на радиоактивните изотопи в околната среда, най-вече в подземните води. След като се запълни, известно време ще бъде под контрол, за да се провери дали всичко е така, както е планирано. След това ще се затвори хранилището отгоре, ще се покрие с дебел земен пласт и достъпа до него ще стане невъзможен”, добави проф. Касчиев.

През 2021 г. се предвижда да е готова първата фаза от строителството, която изцяло е финансирана със 72 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. Останалите фази, които предвиждат разширяване на хранилището, ще се случат само, ако страната ни има пари за това.