Двама души загинаха при тежък инцидент на строителна площадка на хранилище за радиоактивни отпадъци, което попада в зоната на АЕЦ „Козлодуй”.

Работниците са били в изкоп, когато върху тях падат тежки железа.

Снимка: btvnovinite.bg

Единият от загиналите работници е от Мизия и след броени месеци му предстояло да се пенсионира. Пет часа след трагедията, близките му още не знаеха подробности за инцидента и отказаха коментар.

Арматура е затиснала работници на новостроящата се площадка около 9:30 ч. 

Снимка: btvnovinite.bg

Първата копка на строежа беше направена през 2017 г. Собственик е Държавното предприятие за радиоактивни отпадъци, строителството е възложено на българо-германски консорциум, подизпълнител е фирма от Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

„Отговорността ще се търси навсякъде, във всички посоки и участници. Не може да се каже към момента дали е небрежност или други причини. Трябва да излезе истината и ако се окаже, че държавното предприятие нещо не е предприело, ние също ще поемем нашия дял от отговорността”, каза изпълнителният директор на ДП „РАО” Дилян Петров и допълни, че е готов да подаде оставка.

Снимка: btvnovinite.bg

Още двама са сериозно пострадали, те са настанени в плевенска болница. След преглед единият от ранените е изписан за домашно лечение, а другият остава под лекарско наблюдение. Радиоактивност в местността няма, категорични са от управата, защото районът е строителен обект.

Заместник-изпълнителният директор „Управление на радиоктивни отпадъци и извеждане от експлоатация” – Георги Разложки посочи, че трагедията е станала при товаро-транспортни дейности с кранове и тепърва предстои следствие.

Снимка: btvnovinite.bg

Все още не е ясно защо металната конструкция е паднала върху работниците. Инспекцията по труда също направи проверка на място, все още не е ясен резултатът.