Отворено писмо, адресирано до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова, здравния министър Кирил Ананиев, омбудсмана Диана Ковачева беше разпространено от инициативния комитет, борещ се за строежа на Национална детска болница. 

Снимка: btvnovinite.bg

До момента писмото е подкрепено от над 8000 души. Сред посочените проблеми с настоящия проект за детска болница в него са, че няма конкретни изисквания, липсва задание, сградата не отговаря на изискванията за земетръсна безопасност. Не са посочени и ясни критерии как ще се обезпечи електроснабдяването, отоплението и вентилацията. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В такава болница, която в момента е негодна и ще бъде евентуално пригодена, аз не бих искала да работя. Тя не е достатъчно безопасна, защото има един авариен асансьор.“, казва д-р Таня Андреева – детски ревматолог, която от дълги години се бори за здравно заведение, отговарящо на съвременните стандарти – и за пациенти, и за лекари. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента сме свидетели на настъпилата вече криза. И най-лошото от всичко е, че тя започва от децата.“, допълва Кремена Кунева. Освен родител, тя е и един от авторите на петицията, която търси допълнителна гражданска подкрепа за каузата. 

Снимка: btvnovinite.bg

С писмо към здравния министър Кирил Ананиев се обръщат и от Kамарата на инженерите у нас. Настояванията им  са обществената поръчка да бъде прекратена. Доводите – тя изисква сериозен финансов ресурс за сметка на съмнително качество. Според експерти, липсата на идеен проект и на независим надзор преди започването на строежа носи сериозни рискове и от некачествено изпълнение, и от инвестиране на много средства. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Най-важното е начинът, по който се прави това нещо. Абсолютно неадекватен. Точно по български. Ако някой ни зачита като експерти, като специалист, би трябвало да обърне поне мъничко внимание на това, което сме написали.“, смята инж. Методи Андреев от КИИП. 

Снимка: btvnovinite.bg

Лекарите, организациите и експертите са против изграждането на новата болница върху започнат преди десетилетия строеж. Според архитекти, височината на сградата също е проблем – според сеизмичността на района, в който се намираме, здравно заведение не може да надвишава 8 етажа. Сградата е предвидена като 12-етажна. 

Това бяха част от доводите на архитектите и инженерите, които обжалваха обществената поръчка. Първо – пред антимонополната комисия, след това – пред Върховния административен съд. Жалбите им не дадоха резултат. Така съдът реши: Националната педиатрия ще се строи. 

Архитектите не се отказват, а следващата им стъпка е да сезират европейските институции.

Снимка: btvnovinite.bg

„Знаем за какъв огромен риск става въпрос. Знаем за какъв абсурден, дори чудовищен компромис става въпрос.“, казва арх. Петкана Бакалова от КАБ. Забележките на двете камари са много – сградата е висока; не би побрала необходимата апаратура; не отговаря на съвременните стандарти. По думите им, дори височината на таваните е ниска, за да е възможно съвременната вентилация да се побере между кофражите. 

А междувременно, все още тече разглеждането на трите постъпили оферти. Кой ще строи ще стане ясно през януари. На въпрос как ще се обезпечи независимостта между проектиране, строителство и надзор, от Здравното министерство отговориха, че предстои да бъде пусната нова обществена поръчка за избор на строителен надзор. 

Заедно с колчетата по ул. „Граф Игнатиев" и сградата „Златен век“, и Националната детска болница беше номинирана за градски бъг за 2019 година.