Бъдещата национална детска болница ще бъде или незаконна, или невъзможна. Това твърдят архитекти и инженери.

Първоначално те бяха на мнение, че избраната процедура е проблемна. Обжалването на поръчката за 98 млн. лв. Пред Антимонополната комисия не даде резултат.

Снимка: bTV

Сега експертите твърдят, че строежът би бил незаконен.

Сезиран е Върховният административен съд, а делото е насрочено за понеделник.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-дълго за национална детска болница се борят педиатрите, защото сега различните отделения са разпръснати в цяла София. 

Има опасения обаче, че строежът може отново да се отложи.

Според арх. Бакалова, предвидената сграда в момента е „невъзможна”. За да бъде построена, трябва да се промени градоустройството. Процедура, която отнема години.  

Снимка: btvnovinite.bg

Според устройствените планове, сградата на това място е 5-етажна, допълва още тя.

Според общината - промяна в подробния устройствен план не е необходима.

В новия ПУП от 2011 г. на мястото на тази сграда е предвидено застрояване на 5 етажа по причина, че към момента на изработването му, Медицинска академия не е пожелала изрично потвърждаването на вече изградения груб строеж.

От общината не поясниха обаче дали има нужда от промяна в общия устройствен план.

Височината на сградата е спорна и по друг параграф - за да отговаря сеизмичността на района, максималната й височина е 8 етажа - с 4 по-малко от предвиденото.

Снимка: btvnovinite.bg

Допълнителни проблеми има и в заданието - според него, болницата трябва да бъде построена по европейски стандарти. 

Проблем е и конструктивната експертиза. Поръчана през 2019 година, датите на обследванията в нея показват, че те са от 2007 г.

От Здравното министерство обясниха, че и преди обследването е възложено от тях. Не е имало нужда от актуализиране, защото елементите, изследвани през 2007 г., не търпят изменения във времето.

Единственото, което се променя в конструкцията, са дефектите, възникващи вследствие на въздействието на околната среда и злонамерената човешка намеса, което е било обект на обследването, извършено през 2019 г.

Този отговор получихме и от фирмата, изпълнила обследването. С допълнението, че за да отговаря сградата на стандартите, е необходим конструктивен проект с ясни указания. Каквито според експерти няма -  2 седмици преди да стане ясно кой печели обществената поръчка.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!