Сградата, която ще помещава Националната кардиологична болница, не отговаря на съвременните извиквания за качество и безопасност. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” инж. Иван Каралеев – председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Експертът допълни, че на сградата трябва да се направи технически паспорт за състоянието, в което се намира. Той е участвал в обследването на едни от най-големите болнични заведения и проектирането им – ВМА, „Майчин дом” и Националната кардиологична болница.

Като една от причините за некачествено строителство той изтъкна възрастта на сградата – строежът е започнал 1976 г. В доклад на Министерство на здравеопазването се посочва, че през февруари 2019г. сградата е обследвана, като заключението е, че строежът може да бъде завършен след приключване на строително-възстановителни дейности.

Снимка: btvnovinite.bg

„При реализирането на една идея трябва да се има предвид добре разписано техническо задание, което да облече в съответната форма и да изпълни със съдържание. Изискванията в  техническо отношение трябва да отговарят на съответните стандарти, а те трябва да бъдат обвързани с нормативните изисквания”, допълни инж. Каралеев.

Детският пулмолог д-р Елена Георгиева, участвала в Инициативния комитет за създаването на Национална детска болница, посочи, че целта им е била да се обединят функции на различни здравни заведения.

„Мен ме притеснява, че преди 10 години има категорично заключение, че сградата е негодна, а сега се оказва, че строежът е годен. Кое е правилното – аз не знам, защото съм лекар, но най-вероятно тук има нужда от нова експертиза”, коментира медикът.

По думите на инж. Каралеев, едно болнично заведение трябва да отговаря на съвременните изисквания, защото се предполага тя да издържи десетилетия.