Обществената поръчка за строежа на национална детска болница е атакувана в антимонополната комисия от Камарите на архитектите и на инженерите.

Министерството на здраевопазването е категорично, че законът и спазен, и сега чака какво ще реши Комисията за защита на конкуренцията.

Първата копка на сградата, предвидена за детска болница, е още през 1978 г. Опитите този строеж да се превърне в педиатрия са неуспешни и до днес. Няколко правителства опитват да съживят сградата, до днес обаче тя остава на фаза „строеж”.

През юли Здравното министерство публикува обществена поръчка за изграждането на здравното заведение – което трябва да играе ролята на единствената единна педиатрична структура у нас, събираща всички специалности.

Инициатива за съживяване на постройката предприе Кирил Ананиев, който обеща, че строежът ще започне през есента. За пореден път обаче тези планове може да бъдат отложени. Причината - от гилдията на архитектите и инженерите искат сегашната общественапоръчка да се спре, защото няма единна експертиза за състоянието на стените. Тази информация не била и публично достъпна за евентуалните изпълнители, видно от публикуваните документи на сайта на ведомството. По думите на двете камари, публикувана е една от общо 314 страници.

Снимка: btvnovinite.bg

Затова засега търсенето на подходяща болница за малките пациенти е истинско предизвикателство- детските отделения са разпръснати из всички краища на София. 

„Трябва онкохематолог - той е в ИСУЛ. Трябва да се консиултира със сърдечен - отива в кардиологичната. Трябва хирург - пращаме го в „Пирогов”. Трябва инфекционист - отива в Инфекциозна болница. Детска психиатрия - в „Александровска””, обяснява доц. Калайков.  

Доц. Калайков си спомня и самото начало на строежа на сградата – през 78-ма година, когато е първата копка, спомня си и кранът, който, въпреки спреният строеж, остава 10 години там. Спомня си и премахването на крана. Сега той нарича сградата „Паметник на безумието”.

Въпреки належащата нужда от детска болница, гилдията на архитектите и на инженерите смятат прекъсването на обществената поръчка за наложително. 

Един от доводите - избраната процедура инженеринг. Тя нито отговаряла на сложността на подобна сграда, нито осигурява прозрачност при изпълнение на поръчката. 

Според арх. Борислав Игнатов има конфликт на интереси, когато тези дейности се пакетират в една поръчка.

„Всяка поръчка, подложена на инженеринг, трябва да има много добре разписано задание. В случая тук има голям проблем с техническото задание. При инженеринга се получава и следното – един приема поръчката за изпълнение, но осъществява три функции.”, обяснява и инж. Каралеев от Камарата на инженерите в инвестиционното приектиране, и сравнява инженеринга с разделението на трите власти  на съдебна, изпълнителна и законодателна, които също са независими една от друга.

От експертизата на изоставената конструкция е публикувана само една страница, което по думите на двете камари също е проблеми – евентуалният изпълнител няма как да се запознае със задачата, която поема при кандидатстване за обществената поръчка.

Снимка: btvnovinite.bg

Здравното министерство обясни, че пълната документация е в огромен обем. „Документацията  от изготвената конструктивна експертиза е твърде обемна за да бъде публикувана в пълен вид, тъй като съдържа 12 тома с изчисления и снимков материал. Пълният набор от документи се намира на разположение на участниците в сградата на Министерството на здравеопазването и е предоставян при поискване за запознаване.”, казва институцията в писмено становище в отговор на запитване от страна на bTV. 

Експертиза от 2014 г. сочи обратното, твърди бившият здравен министър Таня Андреева. В правителството на Пламен Орешарски, в което тя заема тази длъжност, експерти от ведомството са правили обследване на строежа, което сочи, че за целите на бъдещата педиатрия е от съществено значение от гледна точка на безопасност да бъде осигурена друга сграда, а не 40-годишна постройка.

„Най-смущаващ е фактът, че тази сграда стои години наред и е под въздействието на атмосферни условия без да е покрита и опакована”, казва д-р Таня Андреева.

В заданието не са посочени основни елементи, свързавани с електрически инсталации, оповестяване, осигуряване на микроклимат, климатизация, пожарната безопасност, посочват от Камарата на инженерите. 

Съгласни са и архитектите – „Цели проектни части липсват. Например, в част „Електроснабдяване” няма и дума за вторично снабдяване – генератори. Например, при аварийна ситуация.”, допълва арх. Игнатов.

Така се оказва, че липсата на електричество може да е фатална. За пациенти на командно дишане, например.

На тези обвинения от министерството на здравеопазването отговарят, че изисквания има. Изброени са под формата на конкретни наредби и закони в част от документите за самата обществена поръчка.

Преди инженерите и архитектите да подадат жалба, те са опитали да разговарят с Министерството на здравеопазването. Разговорите обаче не са били продуктивни.