До две години трябва да приключи изграждането на бъдещата комплексна детска болница, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Ведомството и медицинският персонал на Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ са се договорили, че лечебното заведение ще бъде със специален статут – няма да бъде търговско дружество.

Основното ядро в нея ще бъде настоящата Педиатрия. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с ръководството и представители на медицинския персонал на лечебното заведение. По думите му, в момента евентуална промяна на статута на Педиатрията ще отнеме много време.

Ананиев представи работния план на строителството на бъдещата детска болница, който вече е в ход. Най-късно през месец септември ще започне и същинското строителство.

Представителите на медицинския персонал запознаха министър Ананиев с належащите проблеми пред болницата, свързани основно с липсата на персонал и ниските възнаграждения.

Здравният министър пое ангажимент да се предложи на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат обсъдени проблемите със заплащане на дейностите по педиатричните клинични пътеки.

Въпреки обещанията, медиците не са доволни и утре  излизат  на протест.