Националната детска болница ще е на територията на УМБАЛ „Александровска”, а правителствената болница „Лозенец” ще се прехвърли на Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Детската болница ще бъде изградена на замразен строеж преди повече от 20 г. на територията  на Александровска болница. Довършването ще струва около 20 млн. лева.

По думите на Ананиев болницата трябва да е готова до средата на 2020 г. Тя има проект и в началото на лятото на 2019 г. може да обявим обществена поръчка за строителство, заяви здравният министър.

Според него е много по-евтино новата детска болница да се доизгради на базата на този строеж, отколкото да се издигне нова сграда. Той е бил на инспекция и е видял, че грубият строеж върши работа.

Обратът дойде след недоволство на студенти от медицинския факултет за бъдещето на болница „Лозенец”, която по първоначална идея трябваше да се превърне в детска. Държавата покрива 23 милиона лева от задълженията й.

Решението болница „Лозенец” да бъде преструктурирана в първата национална педиатрична болница предизвика недоволството на студентските по медицина в СУ, затова кабинетът се отказа от идеята.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков благодари за решението на правителството. По думите му така няма да се разруши нещо, което вече е създадено.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще бъдат погасени дълговете на „Лозенец”, възлизащи на 23 млн. лева. Правителството отпусна и 4 млн. лв. за Клиниката по изгаряния в „Пирогов”.

„Взехме решение с министър Ананаиев, ще му подсигурим необходимото финансиране на тази 13-14 сграда, която е в груб строеж – ще трябват около 20 млн. да се довърши, проверили са я, в добро състояние е”, заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС.

Строежът в Александровска стана печално известен заради момиче, което загина при падане заради рисково селфи.