Новата вълна на коронавируса според експерти се очаква през септември, а „Делта“ вариантът вече преобладава у нас, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. При 86 от изследваните проби са установени вирусни варианти.

Близо 60 на сто от тях са на „Делта“ варианта, което е двойно повече от последното секвениране преди седмица, над 35% са на „Алфа“ и 1% на „Бета“.

„Делта“ вариантът е двойно по-заразен от „Алфа“. В момента репродуктивното число е 0.899, тоест 10 болни заразяват 9 души, обясни за bTV професор Николай Витанов. Ако то стане 1.3 или 10 души да заразяват 13, това означава, че вирусът се разпространява дифузно. Това се случва при над 2000 нови случая на ден.

Готова ли е здравната ни система за четвъртата вълна?

В Многопрофилната болница за активно лечение ''Света София'' по време на пика при последната вълна има 40 легла в едно COVID отделение, което в момента е закрито.

В зависимост от 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, могат да се разграничат 4 нива на очаквана заболеваемост. При последното 4-то ниво или при над 500 новозаразени на 100 000 през последните 14 дни според Националния план за справяне с епидемията се очаква заетите легла да бъдат над 9000. Тогава се очаква значителен или повишаващ се брой на приетите в болница.


Близо 400 хиляди са излекуваните от коронавирус. Ангел е от тях. Постъпва в болница през ноември миналата година с двустранна пневмония.

„Денонощни грижи, по 4 пъти на ден идваха да ни проверяват, вечерите по два пъти всеки с неговите болежки“, разказа Ангел Стойков.

Не такава обаче е срещата на Стела с вируса.

„Имах чувството, че умирам. Аз имах честта да припадна в коридора, за да ме вкарат в отделението. Аз имала късмет и съм оцеляла, защото съм попаднала на правилното място, докато моите близки - сестра ми и баща ми, които загубих в COVID, не можаха да се спасят“, сподели Стела Тотева.

В ''Света София" от около месец нямат пациент с коронавирус.

„Ние най-напред трябва да напълним инфекциозните отделения, да напълним една болница, която се реши, и тогава да пълним другите болници, да не заразяваме всички болници, както беше миналата година“, смята Д-р Христо Мазнейков, собственик и управител на МБАЛ ''Света София''.

В Добрич липсата на медицински сестри е проблем.

"Хората са вече преуморени. Едва издържат, но все още се държим някак си, успяваме. Леглова база, лекарства всичко това го има. Живи хора, персонал няма, това е трудното", каза Светла Илиева, зам.-директор на МБАЛ-Добрич.

Проф. Николай Витанов предупреждава да внимаваме с репродуктивното число - или колко души ще заразява един инфектиран.

„Проблемът при това число е, когато то стане по-голямо от Е върху 2 или горе-долу от 1.3. Внимавайте с лекари, да не се окаже, че имаме настъпващ вирус, а нямаме лекари, които да го спират“, заяви проф. Витанов.

Според данните от края на миналата година в болниците работят над 17 хиляди лекари и има над 54 хиляди легла.