При тежка вълна от COVID-19 страната ни може да влезе в почти пълен локдаун. Това става ясно от плана за справяне с коронавируса, изготвен от Здравното министерство. Той се разделя на четири нива.

В първата, зелена фаза ограниченията са минимални - сватби и кръщенета се превеждат с до 100 гости на закрито. Тук остават и познатите правила за спортни събития, фитнеси, галерии и заведения.

В жълтата зона частните събития са с до 50 гости на закрито. Публиката на спортните събития намалява, както и капацитетът на фитнеси, галерии и заведения.

В следващата фаза състезанията са без публика, фитнесите и спа центровете работят за индивидуално ползване, заведенията - само на открито. Учениците минават на график.

В четвъртата фаза заведенията правят единствено доставки, работят само ключовите бизнеси - като хранителни магазини, аптеки и банки.

Детска градина посещават единствено децата на ваксинирани или преболедували родители.

В тази детска градина няколко пъти са преустановявали работа  или заради локдаун, или заради случаи на заразени и карантинирани служители. „Това са родители, които работят, много от тях - на първа линия. За тях беше много трудно да се справят, особено ако имат повече от едно дете”, казва Татяна Райкова.

Тази мярка ще се прилага само ако има нов пик, потвърдиха от здравното министерство.

„Това ще създаде една възможнсот хората да плануват живота си и да преценяват кога да се ваксинират”, коментира Александър Златанов, зам.-министър по здравеопазването.

Предвидени са и изключения, дори и при рязко покачване на заболеваемостта. „Ако персоналът е сто пороцента ваксиниран и е осигурен вход само на ваксинирани, то да не бъде затваряно”, коментира Стойчо Кацаров.

Планът се ръководи от натиска върху здравната система, а регионалните здравни инспекции ще могат да въвеждат локални локдауни в отделни населени места.