В готовност за новата вълна на коронавируса водещите симптоми при „Делта“ варианта на коронавируса са хремата и кашлицата.

Д-р Георги Миндов вече има няколко пациенти, за които е имал съмнение, че са заразени с „Делта варианта“ на коронавируса.

„Това, което аз наблюдавам в моята практика, са семейните огнища вкъщи, тоест няколко човека в близък контакт в колективи или в дома се заразяват“, казва д-р Миндов.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести около 70% от секвенираните проби със специален уред, са на „Алфа“ варианта, а близо 30 на „Делта“.

По думите на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб процентът тепърва ще расте.

„Мисля, че до около месец може би ще стане доминиращ“, каза доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел ''Вирусология'' в НЦЗПБ.

Водещите симптоми при „Делта“ варианта са хремата и кашлицата.

Клиницистите споделят, че сега загубата на обоняние е доста по-рядко срещан симптом, отколкото хремата. В страните, където имат повече от 50-60-70% ваксинирано население заболяемостта се измества към по-младите, защото те не бяха до скоро в приоритетните групи за ваксиниране“, казва още Гломб.

По думите му само около един на хиляда души може да се разболе от същия или друг вариант, ако вече е изкарал коронавируса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!