Допуснато е едно съществено нарушение от страна на Държавната комисия по хазарт (ДКХ), което в момента се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не.

Това отговори финансовият министър Владислав Горанов на депутата от БСП Румен Гечев по време на парламентарен контрол. Народният представител поиска информация относно контрола за събиране на дължимите към бюджета плащания на данъци и такси от хазартния бранш. 

„С утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператори, с което е допуснато невнасяне на посочената в моето изложение сума“, казва ресорния министър. 

Горанов даде информация за дейността на ДКХ от 2015 до 2019 г. По негова информация в този период извършените проверки са 3137, от които 1381 са по сигнали, жалби и писма на други институции, както и проверки на обекти, в които се организира хазартна дейност без издаден лиценз от ДКХ. 

„Съставени актове за установяване на административни нарушения за посочения период са 378. Сред тях на лица организатори на хазартни игри и не платили в срок дължимите вноски, са издадени 50 акта за установяване на публични държавни вземания. През периода 2015 г. – 2019 г. са изготвени и издадени 350 наказателни постановления от председателя на ДКХ. Наложените за този период имуществени санкции са в размер на 1 411 000 лева“, уточнява Горанов.

Финансовият министър посочва, че за неплатени в срок държавни такси са издадени 8 акта за установяване на публично държавно вземане на следните организатори на хазартни игри: „ЕВРОБЕТ” ООД, „ЕВРОФУТБОЛ” ООД, „НЮ ГЕЙМС” АД и „НАЦИОНАЛНА ЛОТАРИЯ” АД. Изброените хазартни компании се свързват с бизнесмена Васил Божков. Като общият размер на установените публични държавни вземания по посочените 8 акта възлиза точно на 693 109 261,66 лв.

Министър Горанов отчете и нарастваш размер на приходите от тази дейност на годишна база за този период.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!