Влади може и да забравя, но документите, доказателствата и свидетелите остават. Това написа във „Фейсбук“ бизнесменът Васил Божков, към когото има повдигнати 11 обвинения от прокуратурата и се укрива в Дубай. 

Той публикува постановление на Националната агенция по приходите, чрез което е наложен запор на Телефонната палата. Документът е от 3 февруари тази година и се постановява налагане на предварителни обезпечителни мерки заради затруднено събиране на публично вземане в размер на 135 261,45 лв. 

Божков твърди, че това действие на властите е незаконно.

Постановлението е издадено на фирма „НГ Пропърти“, свързвана с Божков.

„През последните месеци „паметливият“ Влади Горанов и подчинените му структури – МФ, ДКХ, НАП и АДФИ нарушиха законите хиляди пъти. Влади може и да забравя, но документите, доказателствата и свидетелите остават. Днес ще дам пример със запориране на имущество, което трябваше да бъде превърнато в национална гордост“, пише Божков. 

Сградата беше купена от БТК през май 2017 г. за 17,3 млн. евро. Идеята на Божков беше Телефонната палата да се превърне в музей, където да изложи колекцията си от артефакти. 

Направена е възбрана върху Телефонната палата за невнесено ДДС. От евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети от все още несъществуващия и вече запориран музей“, казва в изявлението си още бизнесменът.

Според законодателството "продажбата на билети от културни организации и институти по Закона за закрила и развитие на културата" е освободено от ДДС, а още след придобиването на Телефонната палата Божков декларира, че ще използва сградата именно като музей.

Проектът предизвика разгорещена полемика още преди няколко години. Палатата трябваше да се сдобие с още един етаж, в което някои експерти видяха недопустима намеса в структурата на сградата, която е и паметник на културата.