На днешната дата става година от наводненията в карловските села. А жителите им сигнализират, че много от проблемите остават.

По думите им коритото на река Стряма е непочистено и неукрепено. Мостът, който свързва Слатина и Розино, не е възстановен, а те живеят в страх, че е възможно водното бедствие да се повтори.

Помощта, която са получили за възстановяване, или липсва, или е минимална. Граждани, които са отправяли дарения пък питат в социалните мрежи за какво са се използвали те щом не са стигнали до хората.

От Община Карлово преди дни коментираха, че всички над 2 млн. лв. от дарители, постъпили по тяхната сметка, са раздадени на пострадалите от бедствието.

Миналата година най-силно пострадаха селата Богдан, Каравелово и Слатина.

През май миналата година семейство Георгиеви купува къщата си в Каравелово. Няколко месеца по-късно – на 2 септември, мечтата на семейството да живее в къща на село е удавена във вода.

„Останахме без огради... Имахме на двора стара плевня на два етажа, която беше абсолютно съборена от огромната дървесна маса, която се беше свлякла в двора. Вътре в къщата първият етаж беше наводнен с тиня и кал първи, до втория етаж беше стигнала малко вода“, казва Йова Георгиева, жител с. Каравелово. 

Първи на терен са доброволците, които се борят с голи ръце с щетите, причинени от водната стихия.

Единствената помощ, която Йова получава от държавата, са 375 лв. от социалната служба.

По думите на пострадалите и днес институциите продължават да си прехвърлят отговорността. А всичко, направено до момента, е благодарение на анонимните герои – доброволците и дарителите.