Първата история от „Спасените“ за 2023 г. ще ни потопи в детския свят. Там, където доброто е чисто и от сърце, а емоциите са искрени и неподправени - дори и тъгата. 13 деца от столично училище рисуваха в продължение на няколко седмици, за да подадат ръка на други 13 деца, загубили детството си.

Снимка: bTV

През септември миналата година няколко карловски села потънаха под вода.
Тежките порои откъснаха мостове. Повлякоха всичко след себе си. И покъщнина, и съдби, и мечти. Но често в бедствията и в калта се ражда то - доброто.

12-годишният Стилиян помни добре бедствието от 2 септември. Родното му село Каравелово е едно от най-засегнатите села. При първата приливна вълна той сам качва трудноподвижната си баба на втория етаж, защото първият е под вода.

Снимка: bTV

„Спасихме се от втория етаж, когато намаля водата и спасителните екипи и водолази дойдоха. И един пожарникар ме държеше за ръката, за да ме извади, защото потъвах много често“, казва Стилиян Нанков, ученик в СУ "Васил Левски", Карлово.

На прага на новата учебна година, бедствието отнема на едно 12-годишно момче дома и мечтите. Сега цялото семейство живее при роднини в Карлово, но детето често се връща там при детството си.

Снимка: bTV

И докато всичко това се случва на десетки деца в Карловско, едни други деца решават да помогнат.

„И в началото на годината с моя клас решихме да направим всичко възможно да ги подкрепим. И измислихме идеята да направим кутия, в която всеки, който иска и има желание, да помогне, да сложи пари“, разказва Василена Шекерова, ученичка в 10 „б“ клас на СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

Както знаем, доброто е заразно. Идеята за кутията ражда още една идея – в тази класна стая, в час по изобразително изкуство.

„Беше началото на годината и всъщност идеята беше на госпожата. Като цяло класът решихме, че чрез забавлението ще помогнем на децата, които имат нужда. И ще покажем, че имаме добри сърца“, обясни ученичката от 10 „а“ клас  в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Виктория Пандерова.

И така, 13 деца започват да рисуват 13 картини – на лавандулови полета, носещи усещането за бъдеще и надежда. Целта е била една – да ги направят толкова красиви, че да ги продадат на търг, а събраните пари да дарят на пострадалите деца от наводнените села.

Така, след много труд, резултатът е налице – 13 красиви лавандулови полета, които да помогнат. Събраната сума е 1300 лева.

„Тези хора заслужават да получат помощ от някого. И се радвам, че това сме ние. И мисля, че моят клас сме добри хора и трябва, като можем да помагаме, да го правим. Да разпръскваме добро. Защото това може да се случи на абсолютно всекиго. Никой не е застрахован от някакви бедствия. И когато можеш, трябва да помагаш“, казва Габриела Димитрова, ученик в 10 „а“ клас в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

Децата решават лично да отидат до Карлово, за да предадат стипендиите.

Срещаме се отново след няколко дни, в 7 ч. сутринта. Ученичките Василена и Габриела ще пътуват до Карлово, за да предадат тяхното сторено добро.
Госпожата по рисуване ще бъде шофьорът с личния си автомобил, а педагогическият съветник Вержиния Трайкова ще пътува с тях за кураж.

„Ние сме горди, че от търга на картини на децата успяхме да съберем 13 стипендии за 13 нуждаещи се деца от Карловско, по 130 лева на дете, което смятам, че е една добра сума“, обясни Вержиния Трайкова.

След два часа и половина пристигаме пред Професионалната гимназия по железопътен транспорт в Карлово. Там ги чакат 13-е деца, загубили домовете си. Сред тях е и Стилиян от Каравелово.

Снимка: bTV

„Най-важното е да имаш подкрепа от отсрещната страна. Това е нашата идея и защо сме тук. Не е много, но е от сърцето ни. И затова сме тук, за да ви покажем, че съществува и добро“, казва Габриела от София на 13-е деца.

На тази среща се ражда и приятелство.

Тя ще остане ярък спомен и ценен урок за всички тях – 13-е деца, които подадоха ръка. И 13-е деца, които получиха надежда.

А какво по-хубаво от това – деца да спасяват детството на други деца.
С доброто в сърцето и с добрите дела.