Прокуратурата ще продължи да се бори България да е правова държава и част от европейското семейство, а не Древен Рим за шепа политици от кастата на богоизбраните. Това заяви в интервю за в. „24 часа“ главният прокурор Иван Гешев. Коментарът му идва на фона на очакването новото правителство да поиска оставката му и след думите на президента Румен Радев пред парламента, че „миналото може да поиска политически реванш под прокурорския чадър“.

„Щом българските политици искат оставка на главния прокурор, това означава само едно – че прокуратурата си върши работата и то си я върши добре. Щеше да е притеснително, ако ме хвалеха политиците, а не ми искаха оставката“, заяви по този повод Гешев. Той подчертава, че „противоречи на каквито и да е базови европейски стандарти да се правят законови или конституционни промени „за“ или „против“ дадена институция и „за“ или „против“ дадена личност“.

По думите му у нас има проблем с разделението на властите и имаме да извършим още път, докато станем европейска правова държава: „Там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставката; тук е възможно да нарушиш Конституцията и да станеш канцлер, да смяташ, че си напълно недосегаем и че законите важат за обикновените граждани, но не и за теб“.

Гешев не казва във видеото към интервюто кого визира, няма и уточняващ въпрос, но главният прокурор говори за „каста богоизбрани като в Древния Рим, който явно е техният идеал“.

Обвинител №1 все пак подчертава, че с действията си до момента прокуратурата остава длъжник на българските граждани и е готов да се яви пред депутатите и заедно с колегите си да работи в общи формати с другите институции.

„Очакваме, че българските институции и българските политици ще проявят отговорност и няма да се занимават с институционални войни и лични вендети, а ще работят за решаване на реалните проблеми на българските граждани – възраждащата се организирана престъпност от нива преди 2006 г., когато бяхме приети в ЕС; възстановяването на типове престъпност, които бяхме забравили – телефонните измами, битовата престъпност в малките населени места, кражбите на МПС, домовите кражби“, заявява Иван Гешев.