„Мотивите за искането да се отстрани главния прокурор Иван Гешев са в няколко посоки“, заяви правосъдният министър Иван Демерджиев в „Лице в лице“.

Демерджиев е убеден като правист, че „когато Конституционният съд даде зелена светлина, Иван Гешев ще бъде отстранен от поста главен прокурор“, но отбеляза, че все пак това е в прерогативите на Конституционния съд. 

„Една част от тях са свързани с решения на европейските съдилища, които са осъдили България, за което считаме, че главният прокурор носи отговорност за неупражняване на контрол върху прокуратурата, а той има пълната възможност да ръководи всяко разследване.

„Другият аспект е, че очевидно през годините г-н Гешев се изживява като център на политическа власт. Той го декларира това нещо. Та ние питаме: Допустимо ли е той да е център на политическа власт наравно с другите партии? Моят отговор е „не“,

На трето място - има различни сигнали от различни граждани, те набъбват всеки ден. Те са за най-различни нарушения допуснати от главния прокурор. Някои лично от него, други от подопечната му прокуратура. Най-вече специализираната. Някои са неприятни като факти.

Демерджиев отказа да изпада в конкретика, преди тези сигнали да проверени, още повече че г-н Гешев много обича в аванс да осъществява някаква защита.

Все пак правосъдният министър уточни, че става дума за сигнали за „натиск“ и „съдействие“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва много сериозно да се замислим, дали членовете на ВСС трябва да приключат участието си в този орган. Нов ВСС трябва да разгледа внимателно искането за отстраняването на Гешев. Сега ВСС заобикаля проблема с различни процедурни хватки. Той не иска да решава проблема, а да ги заобиколи“, смята Демерджиев.

Сигнали до ВСС за дела, свързани с бившия кмет на Пловдив

Последният сигнал на Демерджиев до ВСС е свързан със синхронното прекратяване на три досъдебни производства срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев през март и април 2021 г. в периода на изборите за 45 Народно събрание. 

"Получих сигнала и документите малко преди изборите. Реших да изчакам, защото моята цел не е да оказвам влияние върху вота, а да се получи прозрачност на работата на прокуратурата. Разследванията са образувани през 2016, 2017 и 2020 г., и макар да започват в доста различни периоди, приключват в един и същ момент. На 20 март четирима прокурори изведнъж решават да прекратят две от делата. На 20 април прети прокурор прекратява петото. След толкова години разследване тези дати са подозрително близки до изборите за 45 Народно събрание. Прокурорите дължат обяснение на обществото как така са взели решение да постановят тези три акта", смята Демерджиев. 

Друг сигнал по записка на ГДИН за неправомерно даване на устни разпореждания от прокурор и посеще ние на нотариус при задържан в болница, каза Демерджиев.

Заплахите, отправени към него

Демерджиев заяви, че чака развитие на сигнала му за заплахи отправени към него от Митко Каратиста, който използвал името на главния прокурор Иван Гешев.

"Изпълнявайки гражданския си дълг съм изнесъл всичките обстоятелства в две полицейски преписки и един път при разпит в досъдебно производство", каза правосъдния министър.

По думите му следователят, който го разпитва, впоследствие му споделил, че е "върнат на друга служба и се занимавал с „тривиални дела“.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!