„В качеството си на министър смятам, че имам правомощията да поискам оставката на Иван Гешев. Чакаме решение на Конституционния съд по въпроса има ли правомощие министърът за поискването на тази оставка. След това ще внеса искане за оставката му”, заяви служебният правосъден министър Иван Демерджиев, който отговори на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“.

Демерджиев обясни, че поводът са различни досъдебни производства, които водят до щети за българските граждани и до съмнения, че главният прокурор действа спрямо върховенството на закона.

"Отдавна сме в конфликт с него, но не в личностен конфликт. Начинът, по който той беше назначен, посланията, които излъчи, провокираха реакция от страна на Пловдивска адвокатска колегия, чиито председател бях аз. Отговорът му беше лично засягане. Оттогава сме в конфликт", добави той.

Демерджиев подчерта, че когато хиляди хора протестират, скандират името ти и искат оставката ти, трябва сам да се замислиш дали да не предприемеш тази стъпка.

"Искам добре работеща прокуратура. Конфликтът не е между Гешев, който много иска да работи, и хора, които не искат Гешев да работи. Хората искат прокуратурата да работи, посочи правосъдният министър. Аз бих заложил на прозрачност и обществен контрол на работата на органите по правораздаване. Бих заложил на въвеждането на електронно правосъдие и увеличаване до достъпа на правосъдие. тези три аспекта бих посочил като най-важни", заяви още Демерджиев.

По въпроса за специализираното правосъдие, той каза, че искат спецсъдът да оставя усещане за справедливост, а не за бухалка на определени личности.

"Когато говорим за тази институция, си задаваме въпроса, защо има интерес само към някои личности, а към други не? Това не са само мои въпроси, те са на много български граждани, но аз ще ги задавам публично", добави служебният правосъден министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!