„Българските магистрати и граждани, които са се изправили срещу мафията и организираната престъпност, нямат нужда да им носят чантите. Имат нужда от защита. Единствената служба, която може да го осигури е Бюрото по защита на свидетели“, каза главният прокурор Иван Гешев по време на изслушване в правната комисия.

Главният прокурор посочи, че се е отказал от охраната си от НСО при наличие на по-добрата възможност, а именно - Бюрото по защита на свидетели.

„Видяхте случая, при който участник в поръчково убийство е подполковник от НСО, който участва в охраната на различни масови мероприятия. Прецених, че не искам да ме охраняват от НСО при една по-добра опция. Аз също като българските магистрати мога да си нося сам чантите“, каза Гешев.

Той направи сравнение между Бюрото и НСО.

„Бюджетът на НСО е пет или шест пъти по-голям от този на Бюрото за защита. Съставът им последно беше 12 пъти по-голям. Знам и подозирам, че те охраняват по-малко лица от Бюрото по защита – чувствително по-малко“, каза Гешев.

Той допълни, че през последните 10-15 години НСО се е превърнало в „служба за обслужване“, което се дължи на разделяне на колективната служба под различни политически влияния и лобита.

По думите на Гешев Бюрото за защита на свидетели изпълнява широкоспектърна дейност. „Аз твърдя, че това е една ефикасна, ефективна и рационално използваща финансирането си служба“, категоричен е Гешев.

За 2020 г. бюджетът на Бюрото по защита е малко над 7 млн. лева, обяви още главният прокурор. 

"Не атакувам НСО. Семейно съм свързан с тази служба, имам много приятели там. Просто давам база за сравнение, което донякъде е некоректно, предвид спецификите на двете служби. Единственият начин за обективност е да имаш база за сравнение. Това е много сериозна служба. Логично е да се опитам да осигуря за българските магистрати и защитени свидетели нещо по-добро”, коментира още Гешев. 

Депутатите не приеха доклада на главния прокурор за Бюрото по защита.

Преди заседанието

„Бюрото по защита на свидетели е ефикасна и ефективна структура, но в България имаме дарбата да ги унищожаваме“, каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в парламента.

Той каза още, че е бил уведомен за заседанието на правната комисия няколко часа преди това.

„Получих обаждане сутринта около 9 ч. Става въпрос за около пет часа. Надявам се, че следващия път няма да ме поканят половин час преди дебата“, каза Гешев.

„Темата е важна за българските граждани и е важна за прокуратурата. Затова се постарах да дойда пред Правната комисия. Българските граждани имат право да знаят гледната точка на прокуратурата“, допълни главният прокурор.

„Становището на прокуратурата е, че Бюрото по защита е една ефикасна и ефективна структура. Нейното унищожаване ще доведе само до проблеми в борбата с престъпността и не само това – цената ще бъде платена от българските граждани“, смята главният прокурор.

Ползата от закриването на звеното ще бъде за мафията и организираната престъпност.

„За мен може да бъде обяснено, ако тези идеи са резултат от предизборната обстановка, в която се намираме от дена година. Може да бъде обяснено, но не може да бъде прието“, каза още Гешев.

Той добави, че в България имаме дарбата да унищожаваме работещите структури.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!