„Специални разузнавателни средства са били използвани по отношение на организирана престъпна група за телесни повреди и палежи, като на тяхна база са изготвени 50 веществени доказателства и това беше казано от нейния ръководител Валентина Маджарова“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването си в правната комисия на парламента в отговор на въпрос дали Специализираната прокуратура е издавала разрешителни за използване на СРС срещу протестиращи.

„В България няма термин протестиращи граждани и ако го въведем ще нарушим Конституцията“, каза главният прокурор.

"Фалшива новина е, че прокуратурата подслушва. Разрешенията се издават от съдия", допълни Гешев.

"Ако не ме охранява НСО, ще си взема частна охрана"

„За каквото пожелаете аз съм на ваше разположение – включително и за годишния доклад на прокуратурата, включително за дейността на Бюрото по защита, понеже прочетох, че главният прокурор не трябва да бъде охраняван нито от МВР, нито от НСО, ако трябва ще си наема частна охрана, получавам добра заплата“, каза Гешев.

По неговите думи, отправени към адвокат Хаджигенов, ако смятат, че няма нужда от охрана, могат да я свалят, но е видял, че и германския му колега имал такава, а колко е смел самият Хаджигенов, ще се види, ако застанел срещу най-опасния човек в държавата, както е бил направил той. Депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме!" не остави думите на обвинител №1 без отговор и каза, че са показали достатъчно смелост по време на протестите, когато са се изправили срещу "мафията, която е превзела държавата".

„Може да питате вицепремиера Бойко Рашков защо е нужно да се охранявам. Тази информация е класифицирана. Тя е в МВР, ДАНС и други служби. Аз нямам притеснения. Ако прокуратурата се притесняваше, нямаше да се изправи срещу най-сериозните и опасни хора в цялата страна", заяви Гешев. 

"Възмутен съм от клипа с полицейското насилие, сега го видях за първи път"

Иван Гешев заяви, че е възмутен от клипа с полицейското насилие по време на миналогодишните протести, но не може да коментира нищо повече. 

В отговор на въпрос кога е видял за първи път този клип, Гешев беше категоричен, че го е видял по медиите, но уточни, че е виждал подобни клипове отново по медиите миналата година.

Главният прокурор отказа и да коментира обвиненията на Бойко Рашков, че прокуратурата е бездействала, като заяви, че се е „забавлявал с неговите изявления“.

"Не мога да коментирам конкретни дела"

Главният прокурор каза, че „не може да коментира повече от това“ по делата за полицейското насилие. После обясни многократно в рамките на цялата дискусия, че „след конституционната реформа през 2016 г. и промените в Закона за съдебната власт българската прокуратура, въпреки че някои още не знаят, не е централизирана, тя е единна. Аз, като главен прокурор, правя едно единствено нещо – аз съм административен ръководител на административните ръководители. Не отговарям за конкретната работа на конкретните прокурори, още по-малко по конкретни досъдебни производства“.

Ако искат да следи конкретни дела, то прокуратурата трябва отново да е централизирана, смята Гешев, който многократно повтори и че не може "да действа срещу вътрешните убеждения" на конкретен прокурор по дадено производство.

Що се отнася до разпространявани от прокуратурата транскрипти от записи по дадени дела, Гешев заяви, че това не са специални разузнавателни средства, а "веществени доказателства".

Сблъсък и за обзавеждането на дома на Гешев

Адвокат Николай Хаджигенов отново влезе в сблъсък с обвинител №1, като попита Гешев как помага на работата на прокуратурата мултитемпературният охладител за вино, инсталиран в къщата в "Бояна", правителствен имот, в който главният прокурор живее под наем.

През юни радио "Свободна Европа" съобщи, като се позовава на отговори на институциите, че ремонти за над 300 000 лв. са били направени с държавни пари в обект от комплекс „Бояна“, преди главният прокурор Иван Гешев да заживее там под наем.

"Не се притеснявам да говоря къде живея. И там, където живея, живея след препоръка на всички служби за сигурност в къща, която е строена 1912 г. след сключен договор, за който семейството ми плаща пазарна цена", каза Гешев, по чиито думи няма държавен служител, който да плаща толкова висок наем, за което има два договора.

"Всичко в къщата е собственост на българската държава. И аз към момента с наема, по думите на служителя там, съм изплатил всички подобрения вътре и те ще останат за българската държава. Не намирам смисъл да го обсъждам с лъжци", каза Гешев.

Адвокат Хаджигенов напусна залата, като си размени остри реплики с Гешев.

Какво още питаха депутатите главния прокурор и какво им отговори той, вижте във видеата.