Всички телефони, продавани в рамките на Европейския съюз, трябва да са с единното зарядно устройство след две години. Това заяви в ефира на bTV Гергана Паси.

Тя припомни, че през 2008 г. тя и Соломон Паси са излезли с отворено писмо, публикувано в наш ежедневник. В него за пръв път се казвало, че е в интерес на потребителите и от гледна точка на екологията трябва да преминем към универсално зарядно устройство.

„Тогава – през 2008 г., реакцията на Европейската комисия беше много по-бърза и адекватна в сравнение с тази на националните институции. Отбелязвам това, защото 14 години по-късно, по съвършено различен случаи (издирването на журналиста Христо Грозев от Русия – бел.ред.) българските институции реагират отново с голямо забавяне, малко срамежливо и бих казала дори неадекватно“, отбеляза още тя.

Гергана Паси припомни също така, че първото споразумение на Европейската комисия на тема единно зарядно устройство е било директно с бизнеса. „Малцина си спомнят, че през 2008 г. отделните модели смарт устройства разполагаха с над 30 различни зарядни устройства. Днес разновидностите са сведени до три. От 2008-а до ден днешен беше извървят дълъг път, но дойде моментът, в който индустрията отказа да поднови това споразумение и Еврокомисията, заедно с Европарламента, прецени, че е дошъл момента за законодателни промени“, отбеляза още тя.

Гергана Паси уточни, че има преходен 2-годишен период, но след това всички мобилни телефони, независимо от операционната си система, трябва да са с единно зарядно устройство. Това ще доведе до спестяването на 11 хил. тона отпадъци от този тип. „това е една от най-значимите български политики с екологичен ефект“, добави тя.

Вижте какво още каза Гергана Паси във видеото.