98% от подкрепилите проекта на млад български екип за универсално зарядно устройство са чужденци. Това разказаха в студиото на „Тази неделя” Георги Стоилов, Христо Венелинов, Венимир Димов, които стоят зад Chargest.

Как е дошла идеята? „Аз съм завършил в Англия и там стандартът е друг и ми трябва една торба зарядни и преходници”, каза Венелинов. Решили, че щом те имат такива проблеми, вероятно и други ще го имат. Над зарядното работили с инженери и продуктови дизайнери и в резултат компактното устройство е съвместимо с всички световни стандарти. Подали са и документи за патент.

Вече се водят преговори с производители на отделните компоненти, търси се и място, където изделията ще се сглобяват.

Проектът им търси подкрепа в сайт за споделено финансиране и вече е постигнал 900% повече от набелязаната цел. „Най-голяма част от подкрепилите ни са от американския пазар, следвани са от хора от Австралия, от Англия, от Канада”, посочиха от екипа на Chargest.

„Те са направили технология, ние сме направили политика”, каза бившият външен министър Соломон Паси. Според него прокараното и с помощта на България стандартизиране на зарядните за телефоните преди 10 г. са били спестени хиляди тонове електронни отпадъци и вредни емисии.

Според бившия ни първи дипломат, младите иноватори са страхотни кандидати за овакантения стол на български еврокомисар.