Расте рискът за потребителите, които ползват електронно банкиране, през мобилни устройства. Хакерските атаки към потребители, използващи електронно банкиране през мобилни устройства, са нараснали трикратно в световен мащаб.

Със 300% за 2018 г. са се увеличили атаките с вируси към потребители, които използват електронно банкиране през смартфон, според доклада за финансовите киберзаплахи на "Касперски".

Милион и 800 хиляди души по света са били жертва на подобна атака през смартфона само за последната година.

Най-много потребители, засегнати от зловредните вируси, които атакуват приложенията за електронно банкиране, има в Русия, Южна Африка и Съединените щати, казва докладът.

Увеличението на банковите вируси тип "Троянски кон" е 15% в глобален мащаб.

У нас има по 3-4 случая седмично, които получава ГДБОП като опити да бъдат отклонени средства през електронното банкиране на родни потребители.

В опита да се присвояват чужди пари през електронното банкиране от мобилни телефони на прицел са държавите с ниска дигитална култура, смята експертът Ваня Палейкова.

„Хората трябва да знаят, че вирусите вече идват чрез есемес, не само по имейл, както сме свикнали да внимаваме. Стига се дотам, че се създава собствено есемес приложение на телефона, също така прихващат специалните ТАН кодове, които изпращат банките и преди вие да сте въвели кода, хакерът вече го е прихванал и въвел в сметка, която не е вашата”.

Има няколко начина да се разбере, че телефонът ви е инфектиран – като проверите настройките на устройството си в меню „Сигурност” и заключване на екрана. Там трябва да се забрани сваляне на приложения от неразрешени източници.

„Ползва се да могат да използват хакнати или пиратски приложения. Ако сте свалили такива, почти сигурно ще бъдете заразени с банков вирус”, каза Ваня Палейкова.

Симптом, че телефонът ви може би е обект на подобна атака е рязкото увеличение на потреблението в интернет, изкачащи прозорци, загряване на устройството или превключването от безжичен на мобилен интернет без ваша намеса.

С този тип дейност се занимават международни организирани престъпни групи за източване на банкови сметки, а в България са така наречените „мулета”, с които се усвоят парите от банковите сметки, обясниха от ГДБОП.

„От последната година имаме сигнали, множество, не само за корпоративни клиенти, но и частни лица, като щетите възлизат на над 1 милион лева”, заяви комисар Явор Колев – началник отдел „Киберперстъпления ”ГДБОП.

Различните банки са въвели различни способи за защита на клиента си, но когато хакерът е достъпил до цялостната информация на интернет банкиране, той има отдалечен достъп и при включен е-подпис и отворена сесия той може да извърши нареждане на пари.

Много случаи имаме, когато хакери с подправени пълномощни блокират картата на мобилния оператор, изваждат дубликат и получават кода, с който да активират интернет банкирането.

Най-популярна измама у нас остава изпращането на фишинг мейли от компания за бяла и черна техника с прикачен файл, заразен с Троянски кон. Затова от ГДБОП съветват за банкиране да се ползват чисти компютри с лицензиран софтуер и антивирусна програма.