ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция и проект за решение за свикване на Велико народно събрание, съобщиха от партията.

Това стана след като бяха събрани 127 подписа на народни представители.

Двата проекта бяха внесени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и Менда Стоянова, народен представител и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Как се стигна до тук?

За да стартира процедурата и да бъдат внесени двата проекта на ГЕРБ бяха нужни общо 120 гласа от народни представители. Още от рано сутринта партията започна преговори с коалиционните си партньори от НФСБ и ВМРО.

От партия „Воля“ първоначално обявиха, че няма да участват в сметките.

Няколко часа по-късно, обаче, от ГЕРБ обявиха, че са събрали нужните подписи за нова Конституция така, както поръча премиерът Бойко Борисов преди две седмици.

Каква е сметката?

От ГЕРБ са се подписали 94 депутати. Към тях се присъединиха 12 депутати от ВМРО и 9 от НФСБ. Макар от „Воля“ да заявиха, че няма да подкрепят внасянето на проектите, по-късно стана ясно, че цели 10 от 12 народни представители на партията са се подписали „за“.

Подписи са положили и двама независими.

Кой е против?

Лидерите на БСП и ДПС потвърдиха и днес решенията си да не подкрепят правителството в проектите за нова Конституция и свикване на ВНС.

Въпреки днешният успех на ГЕРБ в събирането на нужните 120 подписа за стартиране на процедурата, остава неясно дали след два месеца те ще имат подкрепата на повече народни представители.

Ако съотношението остане същото, може да се прогнозира, че срещу промените в Конституцията ще гласуват поне 103 депутати от БСП и ДПС – напълно достатъчно, за да я отхвърлят.