„Безпаметността на министър-председателя се разпростира и в сферата на отбраната и най-вероятно във всички други сфери. Той или се занимава с евтина пропаганда, или наистина не знае какво се е случвало в държавата през последните години“.

Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ на брифинг във връзка с изказването на Кирил Петков през вчерашния ден, че сделката за първите F-16 през 2019 г. е взета на крак и прибързано.

Митов припомни, че усилията за модернизация на българската бойна авиация текат още от първото правителство на Борисов.

Той призова Кирил Петков да подхожда сериозно към тези теми, а не да се занимава с „евтина пропаганда, която само доказва, че е човек без памет и без познания за еволюцията на българската демокрация“.

Христо Гаджев от своя страна заяви, че тези изказвания на премиера са „поредните глупости в опита си да бъде оригинален“.

„Решението на Народното събрание за сключване на подобен договор е от юни 2018 г. До ратифицирането му в парламента през август 2019 г. минаха година и два месеца на преговори и разговори с американското правителство. Ако година и два месеца са преговори на крак, да видим дали той като министър-председател ще се задържи толкова време в управление“, заяви Гаджев.

От ГЕРБ уточниха, че никога не са преговаряли с фирми, а с американското правителство, на базата на което са сключени четири договора. След ратифицирането им през 2019 г. са платени първите осем самолета, които трябва да дойдат през 2023 и 2024 г.

Заради кризата с коронавируса обаче има забавяне от една година и те трябва да пристигнат у нас през 2024 и 2025 г., уточни депутатът от ГЕРБ.

„Правителството е защитило и националния си интерес, и възможностите за използване на въпросните самолети с цялото необходимо оборудване“, изтъкна Христо Гаджев.

„Не е сериозно да се говорят такива глупости и бих пожелал на Петков да отиде някой ден в Министерството на отбраната и да се запознае на място с експертите, които работят по този процес“, допълни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!