Нови изтребители за България. Късно снощи американското правителство одобри продажбата на още осем бойни самолета F-16, "за да укрепи сигурността" ни като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна.

Страната ни вече плати първите осем, които в момента се изработват, но заради COVID пандемията доставката им ще закъснее с две години.

Снимка: bTV

По проекта, одобрен от парламента, България трябва да придобие ескадрила от 16 изтребителя. Президентът Румен Радев предупреди, че на властта ѝ предстои тежко решение.

Ето и подробностите за американската оферта - ориентировъчната стойност е 1,673 млрд. долара. България иска да се сдобие с четири едноместни F-16C и четири двуместни F-16D.

11 реактивни двигателя, 11 радара - осем на самолетите и три резервни, 11 бордни компютъра. В пакета влизат системи "свой – чужд", нашлемни системи и системи за самозащита.

През 2019 г. покрай покупката на първите осем F-16, първоначалната американска оферта беше сериозно модифицирана, за да се намали стойността.

Президентът отново упрекна правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти” за начина, по който е сключена сделката за първите самолети. От ГЕРБ не коментираха, но бившият военен министър и вицепремиер Красимир Каракачанов защити сделката и обяви,че е договорена по-ниска цена.

От компанията производител обявиха, че ценят силно партньорство си с българските ВВС и ще предложат най-добрата комбинация от усъвършенствани през 21. век способности за отбрана.

В писмото на Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността се посочва, че предлаганата продажба ще подобри способностите на България да посреща текущи и бъдещи заплахи и че няма да промени военния баланс в региона.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби не коментира дали вторите осем самолета имат връзка с евентуално предоставяне на МиГ-29 за Украйна.

"Не бих правил никакви заключения от това съобщение. Това би означавало грешно да тълкуваме случващото се", заяви той.

Българският президент напомни, че през 2019 г. наложи вето на покупката на първите F-16 не заради самолета, а заради начина, по който е сключена сделката.

„Реалната цена, която ни се предлагаше, беше 3 млрд. лева. Българското правителство взе решение да ореже безобразно пакета и да го сведе до 2,1 млрд. лева приемливи за обществото. Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. лева. Тогава ви убеждаваха, че вторият пакет ще е по-евтин. Сега видяхте ли? Отново е 3 млрд. лева. В момента правителството трябва да вземе изключително тежко решение дали ще имаме ескадрила, която с инфраструктурата ще струва 5,5 млрд. лева и дали можем да си го позволим сега при разсрочено плащане, но трябва да питате и колко време е това разсрочено плащане“, заяви Радев.

Бившите управляващи от ГЕРБ не коментираха, но тогавашният военен министър и вицепремиер от ВМРО Красимир Каракачанов подчерта, че първоначалната цена е била намалена при преговори.

"В следствие на преговорите беше намалена на 1,2 млрд. долара. Прави впечатление, че цената днес е 480 млн. долара повече. Когато имаш правителство, което не знае какво прави и какво иска, когато водиш сервилна политика, винаги те товарят и никога не те уважават“, заяви Каракачанов.

От Министерство на отбраната казаха, че запитването за вторите осем самолета е отправено към САЩ още миналата година, а съобщението за одобрената продажба е само елемент от процедурата.

„Това е елемент на американската вътрешна процедура "Оторизация" от страна на Конгреса. Не се обсъжда още абсолютно нищо. Това решение не задължава, но и не дава правомощия от страна на България“, заяви зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов.

Според президента е лъжа твърдението, че може да се носи дежурство с F-16 още през 2025 г. Според него, ако до три месеца сключим сделка за вторите Ф-16, първите осем ще пристигнат 2025 г. а вторите 2027 -2028 г. и ще са оперативно готови до 2030 г.