Ако искаме новите американски изтребители F-16V да летят в България и да разполагат с обучени пилоти и техници, оборудване за поддръжка и въоръжение, цената за 8 самолета е 3 млрд. лева и няма как тя да бъде по-малка. Това подчерта президентът Румен Радев в отговор на въпрос на bTV във връзка с одобрената от Вашингтон евентуална покупка на втора партида изтребители.

Той напомни, че е наложил вето на първата сделка през 2019 г. „заради начина, по който беше сключен договорът от българска страна“: „Казах ясно, че правителството крие реалната цена от българската общественост – реалната цена, която ни се предлагаше за тези 8 самолета, за да могат да бъдат експлоатирани по нормален начин и да имат реални способности, е 3 млрд. лева. Правителството взе решение да ореже безобразно пакета до 2,1 млрд., приемливи за обществото“.

Радев беше категоричен, че цената на втората доставка доказва правотата му. Така, по думите му, цяла ескадрила с нужна инфраструктура на авиобаза „Граф Игнатиево“ ще струва едни допълнителни общо 5 млрд. лева и сегашното правителство „трябва да вземе изключително тежко решение“.

Ако някой продължава да ви лъже, че България може да носи бойно дежурство с 8 F-16 след 2025 г. (когато се очаква първата доставка – б.р.), той ви лъже, подчерта Радев. Той допълни, че втората партида при договор сега ще пристигне най-рано през 2027 г. и ескадрилата ще е готова за бойно дежурство „около 2030 г.“.

В същото време президентът беше категоричен, че всяко забавяне на управляващите ще увеличи празнотата след евентуално спиране от полети на МиГ-29.

Позицията на производителя

"Lockheed Martin цени силното си партньорство с българските ВВС. Флотът на F-16 Block 70 ще предложи на България най-добрата комбинация от усъвършенствани през 21-ви век способности за отбрана, достъпни оперативни разходи и разходи за периода на жизнения цикъл, и възможности за стратегическо партньорство. Всички допълнителни въпроси, свързани с тази междуправителствена военна сделка следва да бъдат насочени към правителството на Съединените щати" - това се посочва в позиция на производителя на машините, изпратена до bTV.