Вече има информация, че доставката на новите изтребители F-16V ще закъснее и то не с малко, призна президентът Румен Радев пред журналисти.

„Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Поставя на изпитание не само личния състав, но и въвежда рискове България да загуби въздушния си суверенитет“, предупреди държавният глава.

В отговор на въпрос защо ще закъснеят новите машини, които трябва да пазят българското небе, Радев отговори: "Можете да зададете въпроса към г-н Борисов и неговото правителство - когато сключваха договора, при какви условия и при какви клаузи сключваха този договор".

„Най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите на нашите въоръжени сили“, подчерта президентът, който свиква КСНС по темата във вторник. Той очаква от правителството „ясни ангажименти, виждания и подкрепа как точно ще развиваме нашите въоръжени сили“.

По думите му създаването на батальонна група за бързо реагиране с подкрепата на НАТО няма да реши проблемите на националната сигурност, но е важен процес, който ще покаже, че можем да работим със съюзниците си. Радев беше категоричен – най-голямата гаранция за безопасността на България е развиването на армията и съвместимостта с партньорите ни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!