Премиерът заяви, че до момента страната ни не е получавала оферта, а каква сума сме готови да платим за изтребителите тепърва ще се обсъжда. Кирил Петков обаче беше категоричен, че тази процедура ще е по-прозрачна от предишната.

“Не трябва да говорим преди да видим. Oще нямаме оферта, не знаем въобще какво се предлага, какви са условията. Каквото и да прави българското правителство, ще направи много добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности и ползи, допълнителни ефекти преди да вземе такова решение. Последният път българското правителство е взело решението на крак, което за мен не е правилният начин“, добави той.

Вчера стана ясно, че САЩ одобриха потенциалната продажба на още 8 изтребителя F-16 за България.

Премиерът коментира и инфлацията, като поясни, че тя е привнесена отвън, но правителството прави всичко възможно да се справи с нея. 

"Аз говоря с нашите европейски партньори заедно да купуваме газа, което се надявам да намали цената на газа и Русия да няма избор, освен да се съгласи с едни по-ниски нива, така че и на европейско ниво и в България правим най доброто, което можем. Средствата, които можем да вземем от европейската солидарност, използваме максимално това и част от газовите ни хранилища ще се напълнят с тях", каза още той. 

Петков добави, че е криза и това не може да се отрече, но правителството прави всичко възможно да облекчи нещата за хората и бизнеса.

Премиерът коментира и сблъсъка в коалицията заради двамата кандидати за управител на БНБ. Четирите партии не застанаха зад едно име и сега в надпреварата са Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Любомир Каримански от "Има такъв народ".

"Аз лично подкрепям Андрей Гюров несъмнено. Но в нашата коалиция има възможност за демокрация и всеки да си представи кандидата, парламентът ще реши", заяви още Петков.

Вижте още във видеото.