От ГЕРБ-СДС поискаха отстъпка не от 25 стотинки, а от 1 лев на литър гориво. Предложението тази отстъпка да дойде от свръхпечалбите на „Лукойл“ беше подкрепено на първо четене. Това обаче ще стане факт, ако законопроектът мине и на второ четене в парламента. 

Идеята на ГЕРБ-СДС е „Лукойл“ да плаща нова вноска, която да се формира от разликите между цените на различните сортове нефт. Именно с парите от тази вноска да се покрива отстъпка от 1 лев за всеки литър гориво.

От „Продължаваме промяната“ посочиха, че на първо четене ще подкрепят такава отстъпка. Те обаче предупредиха, че ако тя стане факт, може да се наруши Конституцията и определиха идеята като „евтина политическа пропаганда“. БСП и "Демократична България" също подкрепиха идеята на първо четене, но с резерви. 

„Кое е по-важното за българските граждани – „Лукойл“ да плати данък или да плати на бензиностанцията 1,80 лева вместо 2,99 лева“, каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

„Спомням си, че съм живял в държава, в която министър-председателят играеше карти с шефа на „Лукойл“. И сега изведнъж за един ден започва люта битка с „Лукойл“, все едно никой не е живял в България и не помни какво е било“, каза Явор Божанков, независим народен представител.

„При самото обсъждане в Комисията по енергетика беше изразено и опасение, че изкуственото завишаване на стойността на суровината с т. нар. вноска реално ще доведе до увеличение на крайната цена за потребителите. Това шоково поскъпване ще трябва да бъде поето от всички крайни потребители“, каза Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната".

За да влезе в сила тази отстъпка, предложението трябва да мине и на второ четене в парламента. Това може да се случи най-рано в началото на новата година.