Управляващите  отменят машинното гласуване за местните избори. Аргументите идват от  анализ на Централната избирателна комисия.

На евроизборите през май изборната администрация взе под наем машини и ги разположи в 3000 секции. 

Снимка: btvnovinite.bg

Един от всеки четирима в секциите с машини се възползва от тях - или общо под 8% от избирателите.

Снимка: btvnovinite.bg

При това се оказа, че почти половината протоколи са със сбъркан брой на гласувалите машинно или с неотчетени преференции.

Снимка: btvnovinite.bg

Идеята за отмяната на машинното гласуване преди местния вот е на ГЕРБ и за нея вече има парламентарна подкрепа. Според доклад на ЦИК, на последните избори имало много грешки. Застрашена била и сигурността на вота, смятат ГЕРБ. Затова машините били риск.

Ако на местните избори останат така заложените 6000 машини за гласуване, рискуваме изборите да се провалят. 60 лева струва един глас с машинно гласуване на фона на 77 стотинки с хартиена бюлетина, обясни  депутатът от ГЕРБ – Александър Ненков. По думите му машините се оказаха едни скъпо струващи играчки. 

Опозицията и в ляво, и в дясно реагира остро. И заподозря опит да се влияе върху изборния резултат. 

„Нула лева субсидия и цветна бюлетина. 1989-та година. Трудно се носи машина на гръб, тежка е, колегите ги разбирам, свикнали са на чували”, заяви Кирил Добрев от БСП.  Единственото обяснение е, че така не могат да манипулират вота, каза още той.

Националният омбудсман обяви, че така се отнемат права на граждани и това е недопустимо. „Машините разобличиха неотчитането на вот. Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева”, заяви Мая Манолова.

Шефът на информационно обслужване – Михаил Константинов, обаче видя разум в идеята. „Особено в малките общини няколко гласа грешка могат да сменят кмета, да променят общинския съвет и така нататък”, обясни той.

Константинов допълни, че заради възможни грешки само 1% от населението на Европа гласува машинно.