Цял куп аргументи срещу машинното гласуване изложи в ефира на bTV председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова (ГЕРБ). След като по-рано партията ѝ обяви, че ще внесе текстове за отмяна на този тип вот, в „Лице в лице” тя разви тезата, че хората предпочитат да пускат бюлетина.

По думите ѝ на евровота е имало 146 секции, в които никой не е гласувал с машина, както и 295 други, в които този тип избиратели са били под 10, „което ни навежда на мисълта, че, освен анализа на цифрите и всички доклади, ни навежда на мисълта, че и хората не желаят да гласуват машинно”.

А цифрите и докладите идвали от ЦИК и Венецианската комисия. Международният орган предупредил, че машинното гласуване трябва да се въвежда внимателно, а избирателната комисия директно обявила, че машините са ненадеждни. Александрова посочи, че от 3000 машини, 1200 са имали проблеми в един или друг момент от изборния ден на 26 май.

„Смятаме, че 6000 машини на местните избори означава съзнателно да касираме изборите”, обяви тя, като допълни, че (въпреки продължилата с години работа по въвеждане на този тип гласуване – б.р.) не са уредени сертифицирането, съхранението и съпровождането. Освен това гласът излизал необосновано скъп. Председателят на правната комисия отбеляза, че Ирландия е дала на скрап машини за 54 млн. евро, след като станало ясно, че не може да ги ползва.

„Следва ли, след като в Европа няма абсолютно никъде машинно гласуване, с много малки изключения, следва ли да прилагаме един такъв грешен пример?”, запита тя, като се обяви за дистанционното електронно гласуване (което все още е между фазите „добри пожелания” и „пътна карта” и не се знае дали реализацията му също няма да се окаже скъпа, проблемна и нежелана от избирателите, според управляващите в дадения момент. – б.р.).

Вижте още във видеото!