ГЕРБ предлага машинно гласуване да не се провежда на местни избори и на парламентарни избори.

За целта те са внесли законодателни промени в Изборния кодекс, подкрепени от Обединени патриоти и ВОЛЯ. Управляващите твърдят, че са говорили и с ДПС, които също са за отпадането на машинния вот.

Причината е "тревожен доклад" на Централната избирателна комисия. Мотивите са, че е твърде сложно, трудно и скъпо.

„На избори за президент и европейски да остане машинното гласуване. Местните са едни от най-тежките избори за българското законодателство – провеждат се в многомандатни райони, в повечето случаи в два тура. Съгласно доклада на ЦИК, ако на местните избори останат така заложените 6000 машини за гласуване, рискуваме да провалим местните избори”, посочи Анна Александрова, председател на правната комисия към Народното събрание.

По думите ѝ, сигурността на вота е застрашен заради сертифицирането и придвижването на машините. Александрова допълни, че използването на машини по време на местния вот ще бъде изключително скъпо.

„Анализът на ЦИК сочи, че 27% от всички имащи право на глас – са гласували машинно. 60 лв. струва един вот на избирател с машина, на фона 0,77 лв. с хартиена бюлетина. Местните избори, освен че са най-важни в законодателството ни, те са много трудни, защото при тях е най-голямата активност ”, каза още Александрова.

От ГЕРБ допълниха, че са силно притеснени заради случилото се изборите за Европейски парламент. Според управляващата партия, машинното гласуване е затруднило отчитането на бюлетините и попълването на протоколите.

 „Машините се оказаха един скъпоструващ експеримент, едни скъпоструващи играчки, които не допринесоха до двете основни цели, които имаха в началото на дебата – по-честни избори и по-лесно организационни. Напротив,  фактите показват, че почти всяка една секционна комисия с машинно гласуване – имат грешки в протоколите ”, коментира депутатът Александър Ненков.