Най-скъпата подправка в света - шафранът вече се отглежда и у нас. Нещо повече - България е в топ три на производителите на висококачествен шафран в света.

От три години семейство Сивкови от ямболското село Ботево я отглеждат в двора си. Така изглежда цвят от шафран, а това е най- ценната част - стигма, която се отделя от цветовете. Един грам сух шафран струва 30 - 35 лева.

Иран е родината на най-екзотичната и скъпа подправка в света, но оказва се, шафран расте и в нашия чернозем.

"Шафранът представлява луковица, която с течение на времето започва да образува отделни луковици, като чесъна. Има определен ред и размери, на които се сади и разстояние между редовете".

Диана и Пламен Сивкови от ямболското село Ботево са пчелари, но преди пет години решават да отглеждат шафран. Започват на шега, търсейки информация в интернет, а днес са сред малцината производители в страната. Шафранът се засява в края на лятото, цъфтежът е през октомври. Реколтата тази година вече е обрана, всичко се прави на ръка. За един грам шафран са нужни поне 200 цветчета. 

"Много е леко, да. Точно поради тази причина е много трудоемко, не толкова гледането, колкото добиването. От един декар- един килограм суха продукция", казва Пламен Сивков, производител. 

Сухият шафран, наричан още червено злато е с цена от 30-35 лева на грам. Тегли се с бижутерска везна и изглежда така.

От векове шафранът се използва и като подправка,  и за лечение. Има доказани антиоксидантни свойства, подобрява зрението, храносмилането, намалява стреса. Семейство Сивкови произвеждат чай и мед от шафран.

"Шафранът е добавен към меда, и той се разбива. Затваряме буркана и го оставяме поне един месец, за да престои, и да може полезните свойства от шафрана да отидат в меда. Понеже е много силен като билка шафрана, до една лъжичка на ден трябва да се консумира от този мед", разказва Диана Сивкова. 

Шафранът има силен вкус и цвят, затова трябва да се ползва умерено. Чаша чай на ден може да ни предпази от настинка и грип.

Въпреки високите качества на шафрана, произведен у нас, той се предлага предимно на вътрешния пазар. Към момента държавата не субсидира производителите. 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK