От БСП се обявиха против идеята на ГЕРБ да се отмени машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Това заяви Крум Зарков от левицата, цитиран от БГНЕС. Омбудсманът Мая Манолова също осъди инициативата на властта.

По думите на депутата, с това предложение управляващите са доказали, че страната ни не отговаря на критериите за демократична и правова държава.

„За е БСП абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори. Призоваваме гражданите да дадем силен отпор”, допълни Зарков.

Освен ГЕРБ, инициативата е подкрепена от „Обединени патриоти“ и "Воля". Управляващите твърдят, че са говорили и с ДПС, които също са за отпадането на машинния вот.

„В демократичните държави изборните правила не се пипат, у нас на всеки избори променяме Изборния кодекс. Управляващите всячески се опитват да опорочат машинното гласуване. Това е пореден епизод от „опраскване на Изборния кодекс“. Решението ще бъде подкрепено от ДПС, Министерски съвет ще се покрие с аргумента, че това е работа на НС, а парламентът набързо ще приеме предложението“, прогнозира Зарков.

До предложението за отмяната се стигна след анализ на Централната избирателна комисия, според който машинният вот е твърде сложен и скъп.

Омбудманът Мая Манолова обаче опроверга тези твърдения. По думите ѝ, ЦИК е виновникът за високата цена на вота на европейските избори, цитирана от „Фокус”.

„ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По признание на фирмата, която предостави машините, наемът е в размер на 70% от цената на машината. Подозирам, че наемът е 100% от цената на машините. Виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК“, заяви омбудсманът.

Мая Манолова допълни, че преди 10 дни е предупредила, че започва кампания срещу машинното гласуване.