„По-добри резултати на държавните зрелостни изпити (ДЗИ) за 12. клас се дължат на усилена работа на ниво училище“.

Това обяви в ефира на bTV служебният министър на образованието Галин Цоков.

„През тази учебна година всички в образователната система работиха да се изпълни тази задача – да повишим резултатите от ДЗИ“, уточни министърът.

Той припомни, че миналата година резултатите от изпитите след 12. клас бяха едни от най-слабите.

За сметка на това випуск 2024 е с най-високи резултати на матурата по български език и литература, откакто са въведени държавните зрелостни изпити.

Дванадесетокласните са постигнали средно 59,4 от общо 100 точки, което в скалата с оценки е „добър“ 4,32.

Снимка: btvnovinite.bg

Миналата година средният успех беше „добър“ 3,93. Тогава имаше един пълен отличник по БЕЛ, а сега пълните 100 точки са получили 24 зрелостници.

Районите с най-високи резултати са същите 7 като и миналата година – първа е София, следвана от Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград, Стара Загора и Русе.

Снимка: btvnovinite.bg

Галин Цоков обяви още, че министерството на образованието е обърнало внимание на училищата да не се допусне отново техническа грешка на националните изпитите след 7. и 10. клас в следващите две седмици.

Тази година бяха дадени служебно по 4 точки на изпита по Български език и литература на изпита след 12. Клас заради технически проблем при отпечатването на изпитните книжа.

Министърът увери, че е говорено с директори и учители да сравняват задачите в отпечатаните листа с тези в електронните файлове.