Фондът за лечение на деца вече ще организира провеждането на обществени поръчки за медицински изделия, високоспециализирани медицински апарати и уреди за индивидуална употреба.

Досега болниците правеха поръчките, с изключение на частните, които нямат такова задължение. Съответно обаче и Фондът нямаше основание да им плаща, което създаваше проблеми.

С промените до три месеца институцията трябва да обяви обществена поръчка. А до сключването на договор изделията ще се осигуряват от аптеки на болници със сключен договор по ЗОП.

Според промените болниците, които не са провели търгове, ще могат да осигуряват изделия от други, които са провели. Като в тези случаи Фондът ще плаща на вторите.

Регламентират се и случаите на неприсъствени заседания на Обществения съвет към Фонда.

В ситуация, в която състоянието на пациент е спешно и не е възможно да се изчака провеждането на предстоящо редовно заседание, директорът на Фонда незабавно свиква извънредна среща, като тя може да бъде проведена и неприсъствено. В този случай се осигуряват условия за дистанционно съвместно обсъждане и неприсъствено упражняване на правото на глас от всеки от членовете на съвета.

Общественият съвет към Фонда ще си има говорител

Общественият съвет ще определи кой от членовете му да е говорител. Той ще уведомява регулярно или при нужда обществеността, медиите и други лица, извън ангажираните служебно с процедурите, за работата на съвета. Говорителят ще е длъжен да съгласува с Обществения съвет информацията, която ще предоставя.

Промените в правилника за действието на Фонда влизат в сила днес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!