Фармацевтите масово връщат пациенти и не изпълняват електронните рецепти. За това съобщават от Българския лекарски съюз (БЛС).

Само 24 часа след влизането в сила на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет лъсна истината за нейното въвеждане, пише в становището на БЛС, изпратено до медиите.

Централата на БЛС била затрупана от сигнали на лекари и пациенти за неизпълнени рецептите. Фармацевтите отказвали да ги изпълняват с обяснението, че предписаният медикамент липсва. Това говори, че при хартиените рецепти те масово са отпускали каквото решат, а не каквото е предписано, категорични са от БЛС.

Снимка: bTV

Според БЛС фрапиращото в случая е, че става въпрос за налични в аптечната мрежа медикаменти. Отказите за изпълнение на е-рецепта засягат дори случаите, в които е изписан най-евтиният възможен антибиотик.

Търговският интерес движи промяната в лекарствената терапията, а българските лекари отказват да работят под диктата на аптеките, заявяват още от БЛС.

Снимка: bTV

„Проблемите са няколко, не е само един. Лекарствата вече се изписват по код, а не по име. Едно и също лекарство, с едно и също име, на една и съща фирма, може да има различни кодове. Изписването на код, който липсва в аптеката, не може да бъде отпуснат“, обясни д-р Михаил Михов, председател на ДСОПЛ.

Фармацевтите отговориха, че „аптеките не могат да отпуснат лекарства, когато не разполагат с тях“. Ако лекарите предписват медикаментите по международно непатентно наименование, аптеките по-лесно биха могли да отпуснат терапията на пациента, смятат още те.

Ани Стоянова е претърпяла стоматологична интервенция. Нейният зъболекар например не е успял да ѝ издаде електронна рецепта за антибиотик, защото няма електронен подпис.

„Вината не знам в кого е. Някъде нещо се е счупило в системата. Не са проверили как работи, дали работи. Оказва се, че проблемът не е само в е-подписа, има и доста други неща. Въпросът е ние - пациентите,  как да постъпим. Да търсим връзки или да не си пием лекарствата?“, коментира темата Ани Стоянова.

В Долна Митрополия аптеките, които обслужват и пациенти от съседните села, са само две. Много от хората признават, че са прибягвали до самолечение. „Един човек или едно дете е вдигнало температура в събота или в неделя - няма кой да му пусне електронна рецепта, затова отиваш и вземаш от аптеката“, споделя наблюденията си и Добрина Янева.

„Няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици“, категоричен е министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. По думите му до края на този месец ще се събират сигнали за недостатъци на системата и след това ще се направят подобрения, ако са необходими.

„Не трябва да се допуска замяна на лекарства по решение на аптеките“, каза още здравният министър. Според него издаването на е-рецепти осветява пътят от лекаря до аптеката.

По данни на „Информационно обслужване“ издадените е-рецепти са близо 13 000, а от стоматолози - 700.

По темата работиха Маргарита Стефанова, Антония Яворова и Мариана Тодорова