Електронните рецепти отново се отлагат. Това се случва едва часове, преди промяната да влезе в сила.

Плановете на държавата бяха от утре – 1 октомври, предписването на хартия на антибиотици и лекарства за диабет да спре.

Причината за отлагането са постъпили нови становища. Фармацевти остават категорични, че промяната е нужна и ще помогне както за безконтролната употреба на антибиотици, така и като мярка срещу дифицита на лекарства.

Не е посочен конкретният срок, в който въвеждането на електорнизацията ще влезе в сила.

„При нас трябва това да се случи, защото се отпускат без лекарско назначение. Идват пациенти, карат се с нас, сърдят се, че искаме рецепта. По този начин може също да се регулира източването и реекспорта на инсулини“, коментира Маргарита Грозданова, фармацевт.

Педиатърът д-р Атанасов се безпокои, че системата още не е готова.

„Досега опитът показва, че при всяка една инувация има напрежение, получават се крашове, така че има известно притеснение. Не ми е известно да е премахната възможността да бъде продаден антибиотик без рецепта“, заяви той.

За да има по-голям контрол ще се издават два номера - един при изписването на лекарството и втори - при отпускането му.

„Тук вече контролните органи ще засичат получено количество в аптеката и отпуснато по рецепта - а тази рецепта трябва да я има в системата. Трябва това да се случи, защото наистина се отпускат и без назначение. Идват пациенти, карат се с нас, сърдят се, че искаме рецепта“, обясни Маргарита Грозданова.

При лекарствата за диабет промяната може да ограничи използването им за отслабване или износа им. Но фармацевтите предупреждават - системата трябва да е напълно готова, преди да бъде пусната.

След поредното отлагане на електронните рецепти засега нова дата засега няма.

В аптека в Дебелец очакват промените, но не знаят как точно ще работят.

„Тъй като нямаме указания ние работим със стария си софтуер, с които сме работили досега“, казва Нели Василева, магистър- фармацевт.

Пациентите в по-млаките населени места, където няма аптека, също чакат нововъведението.

До момента са издадени над 40 000 бели електронни рецепти.