Рецептите за антибиотици и лекарства срещу диабет стават изцяло електронни от 16 октомври.

Хартиените предписания за тези две групи остават валидни до изтичането им, припомнят от Министерство на здравеопазването.

Целта на промените е да ограничи ненужният прием на антибиотици и безконтролната употреба на лекарства за диабет, които често се използват и като средство за отслабване.

До този момент електронното предписание беше задължително само за лекарствата по здравна каса.

Величко Величков страда от диабет тип 2. От години приема "Оземпик", който вече ще може да си закупува само с електронна рецепта

"Предполагам, че наистина ще бъде за по-добре за хората, които са болни, защото ще им  се спести време, разправии и в общи линии мисля, че ще е по-добрият вариант", каза той.

Според личния лекар Гергана Николова обаче и двата вида рецепти трябва да останат.

"Ходил е някъде на консултация, изписана е една терапия, не можем да видим в системата какво е дадено. Какво ще се случи в един кабинет, ако в момента има срив в системата и нямаме интернет, ще стоят отвън болните хора и деца с температура", смята д-р Николова.

"Системата работи с електронни рецепти вече две години. Досега не е имало такива сривове. Не съм чул някой да остане без лекарство поради технически проблем в системата", каза председателят на българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Всички хартиени рецепти, издадени до 16 октомври, ще бъдат валидни по досегашния ред.

Лекарите ще могат да предписват медикаменти и чрез мобилно приложение в случай, че нямат достъп до компютър с медицински софтуер. Предписаната рецепта ще се изпраща директно към Националната здравно-информационна система.