Недостигът на лекарства за диабет продължава, съобщават пациенти. Институциите обаче твърдят, че количествата са достатъчни.

От над 2 години Методина Митева лекува  инсулинова резистентност с „Оземпик“. Идеята на това лекарство е да не се стига до диабет тип 2. Намира го все по-трудно. В началото на седмицата отново опитва.

„Сигурно над 60 аптеки съм обиколила за 1 вечер. Навсякъде казват, че или нямат доставки, или където намеря 1-2 бройки казват, че не мога да ми я продадат с рецептата, която имам, защото не е по здравна каса. А по здравна каса не се изписва за инсулинова резистентност“, казва жената.

В складовете количества има и те се  разпределят към аптеките, казаха от Агенцията по лекарствата. Според производителя – те са достатъчни, за да задоволят потребностите на пациентите, които получават „Оземпик“ по каса. През февруари те са били над 5800 души.

Аптеки, получили количества при последната доставка, казват, че отново са пред изчерпване. Други не са получавали от месеци.

Според лекари липса има, но не толкова остра, колкото в началото на годината. Проблем остава, че често пациентите търсят лекарството за отслабване.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че планираните доставки за тази година са с 1/3 повече от миналата.