Пореден сигнал до bTV за липсващи лекарства. Стотици хора с диабет продължават да не намират медикамента Оземпик. Екипът ни установи, че въпреки липсата лекарството е извадено от списъка, който забранява износа му.

От 15 години Димитър от Варна е с диабет тип 2. Всяка седмица по веднъж трябва да си слага Оземпик, който за него се покрива от здравната каса.

Мъжът има и две онкологични заболявания. От лятото трудно намира лекарството - не само във Варна, но и в страната.

Снимка: bTV

Дъщерята му е силно обезпокоена.

„Някой някъде не си върши работата. Не е нормално в Турция, която не е в ЕС, лекарството да го има,  но да не можеш да си го купиш в България“, казва Деница Димитрова.

„Заместваме с друг медикамент. Питаме колко е кръвната захар. Ако не е толкова висока, казваме да се стегне диетата. Маневрираме“, обясни д-р Десислава Горчева, която е нач. на Клиниката по ендокринология в болница „Токуда“

Поради производствени причини Оземпик липсваше по аптеките до края на миналия месец. Защо обаче липсва и сега? Ето какво ни отговарят от министерството на здравеопазването.

Снимка: bTV


Фирмата производител е доставила на 1 февруари лекарството от Словения. Количеството щяло да се разпредели до търговци на едро до 10 февруари.

Снимка: bTV

В същото време производителят казва друго на големите дистрибутори. Те са получили информация за забавяне и очакват количества между 10 и 13 февруари.

Проверка на bTV показа, че точно в тази седмица - между доставките и зареждането на складовете Оземпик отпада от списъка на лекарствата с недостиг, които са забранени за износ. Списък, който се прави от здравното министерство.

А пациентите остават в очакване.

Планирани са още една доставка през март и две през април.