Проблемите в България са огромни, но има и силна гражданска енергия за промяна. Това заявиха представители на Европейския парламент от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи след първото си посещение в България.

„На хартия у България ситуацията изглежда наред, трябва да се заровиш много на дълбоко, за да видиш и разбереш проблемите ѝ“ – така обобщи впечатленията си председателят на Мониторинговата група на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

След два доклада, евродепутатите са вече тук. При своята визита те са разговаряли с президента Румен Радев, с няколко министри, сред които вътрешният Бойко Рашков и на правосъдието Янаки Стоилов, както и с главния прокурор Иван Гешев, журналисти и представители на неправителствени организации.

Диагнозите на евродепутатите са познати: шокираща бедност, дължаща се на лошо управление и обществени поръчки, разядени от корупция и силно зависими медии. Различните им срещи не разсеяли усещането за бездействаща прокуратура, разполагаща с монопол върху започването на разследвания.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не мисля, че получихме всички отговори, които търсехме. Зададохме конкретен въпрос за прословутите снимки на бившия премиер, а отговорът беше: "Не знам къде точно се намира случаят в процедурата". Това е случай на много високо ниво и е странно главният прокурор да не знае такова нещо“, каза председател на делегацията София инт Велд.

В ефира на bTV евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Елена Йончева, която също е част от делегацията, уточни, че Иван Гешев е обещал да даде повече информация по случая скоро.

„Ние на два пъти се опитвахме да получим повече информация от бившия министър-председател Бойко Борисов от тази мониторингова група. Той два пъти отказа да отговаря на въпроси. Няма досега министър-председател, който да е отказал да отговаря на неподготвени предварително въпроси“, каза Йончева.

Сред повдигнатите от евродепутатите теми е и полицейското насилие по време на протестите миналата година.

„Вътрешният министър беше много открит за нашите притеснения и заяви, че по този въпрос вече се работи. Естествено, разбираме, че това правителство е служебно и не може да направи всичко, което би направило, ако беше редовно“, каза Сергей Лагодински, евродепутат от групата на „Зелените“.

Представителите от Страсбург разкритикуваха Еврокомисията като "прекалено мека" в критиките си към България и обещаха да продължат с наблюдението си на върховенството на закона у нас.