„Не мисля, че получихме всички отговори, които търсехме от главния прокурор. Повечето въпроси, които му зададохме, бяха за инерцията при знакови производства. Зададохме въпрос за конкретен случай - за снимката на предишния премиер, но главна не знае на каква фаза е разследването, а това не е нормално“, заяви евродепутатът София инт Велд от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи по време на брифинг в София.

Велд и още шестима евродепутати от комисията ЛИБЕ са на посещение у нас, за да проучат на място ситуацията с върховенството на закона и свободата на медиите. Евродепутатът представи пред журналисти заключенията, до които са стигнали тя и нейните колеги, която отбеляза, че групата им е съставена балансирано както в политическо отношения, така и в географско, включвайки представители на всички партии и региони, като всички те са съгласни за констатациите за България.

София инт Велд заяви, че не би употребила израза "прокуратурата блокира върховенството на закона", но има проблем, който, според нея и колегите ѝ, се крие в монопола на държавното обвинение при започването на производства и разследвания. Това, по думите ѝ, дава възможност на главния прокурор по свое усмотрение да не започва разследвания по определени случаи, а това е тревожно. Евродепутатът заяви, че причината за проблема се крие в структурата на прокуратурата и това е известно.

"Европа следи внимателно случващото се в България"

"Преди всичко искам да кажа, че освен работата си по наблюдението по върховенството на закона и правото, ние искахме да дадем едно силно послание към България – Европейският парламент е тук и Ви подкрепя. Понякога остава усещането, че Европа само гледа или критикува – не, ние сме тук", каза Велд и посочи, че през последните месеци наблюдението върху България е било онлайн, но сега вече имат възможност да се срещнат с хората на място.

"Това не е еднократен акт – ние имаме дългосрочен ангажимент и следим отблизо събитията. Много хора и организации поискаха да разговарят с нас. Ние ще продължим диалога и да работим, ще продължим връзката с хората и сме на разположение на всякакви контакти", обяви тя.

"България - проблеми и корупция, но и хора с желание за промяна"

„Още едно общо послание, което според мен се споделя от всички в делегацията. Има огромни проблеми, които видяхме. Но видяхме и решителността на българите да се справят с предизвикателства, а решителността също е толкова огромна – решени хора, които искат да преобразят България и да се справят с всички проблеми“, коментира още София инт Велд и отбеляза, че промяната зависи именно от хората.

„Тук ми се струва, че има прекалено много безнаказаност за корупцията, корупцията е отрова, тя ни разяжда“, смята председателят на делегацията на ЛИБЕ и даде за пример хора, които няма достъп до питейна вода и базисни услуги, което, по думите ѝ, се дължи именно на корупция.

България има проблем със зависимите медии, но и Европа също

В България има проблем с медиите и оценката на "Репортери без граница" за ситуацията с медийната свобода у нас е реалистична, заяви София инт Велд.

Според нея "можем да спорим дали сме за 112 място по свобода на медиите или за 105-о, но налице е тенденция, която е ясно, защото сме паднали от 34-то място".

Проблем с прозрачността на собствеността не медиите има и в други страни в ЕС и затова най-добре е да се помисли за общоевропейски правила в този ресор, каза Велд. Също така, по думите ѝ, трябва да се насърчава разследващата журналистика и за тази цел да се създаде фонд.