Наказателната отговорност на главния прокурор и липсата на осъдени висши чиновници за корупция са сред най-сериозните проблеми за България. Това отчита годишният доклад на Еврокомисията за върховенството на закона.

Комисията твърди, че Докладът й е едно, а условието за достъп до европейските пари – съвсем друго. По този начин, точно, когато се приемат националните финансови планове за възстановяване от ковид-кризата, става ясно, че не се очакват наказания с ограничаване поисканите от всяка държава пари заради днешния доклад.

Основните критики от Брюксел към България са:

Снимка: btvnovinite.bg

Проблемът с наказателната отговорност на главния прокурор остава валиден.

Снимка: btvnovinite.bg

Работната среда и сигурността на журналистите не са се подобрили.

Комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс коментира ситуацията у нас.

„Разбира се, имаме някои опасения при организирането на реформи в съдебната система – назначаването на хора в различните райони или съдилища. Това излага на риск някои елементи, свързани с независимостта на съдиите“, каза Рейндерс.

Снимка: btvnovinite.bg

От София нас доклада реагира Прокуратурата: „Дадената от ЕК положителна оценка за наличието на "засилената дейност по разследване" е удовлетворяваща. (…)   Същевременно, като предизвикателство и за прокуратурата, намираме изразената позиция, че "окончателните присъди по нашумели дела остават ниски".

Снимка: btvnovinite.bg

Неофициално пред bTV говорител на Комисията заяви, че американските санкции към български граждани по закона „Магнитски“ са действия от трета страна извън Съюза и не коментира дали те са повлияли на доклада на Брюксел.

А събитието, което този понеделник обедини цяла Белгия – точно в 12 ч. страната утихна в минута мълчание в памет на загиналите в наводненията през последните дни. Точно ден преди националния й празник, днес Белгия обяви ден на национален траур.