На пристанище „Варна-Запад“ започна връщането на част от контейнерите с боклук от Италия. 28 от общо 127 контейнера бяха натоварени на кораб. Те ще бъдат върнати на фирмата собственик („Дентиче пантелоне“ от град Салерно) за нейна сметка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Инициативата е на италианците. Като Районна прокуратура – Варна е дала разрешение за извършване на този реекспорт, който ще бъде извършен за сметка на италианското дружество“, уточни Кристина Боева, говорител на Районна прокуратура – Варна.

Контейнерите с отпадъци от Италия пристигат на пристанище „Варна-Запад“ на 6 пъти през октомври и ноември миналата година. По документи в тях трябва да има пластмаса и каучук.

След проверка се оказа, че съдържат и други неща – отпадъци от текстил, стъкло и дървесина. Засега е отправено искане за връщане в Италия на 28 от тях.

Какво количество отпадъци се побират в един контейнер, които ще екстрадираме обратно в Италия. Един контейнер побира точно 33 кубични метра товар, в случая боклук.

127 контейнера по 33 кубични метра са 4 191 кубични метра отпадъци, достатъчни да покрият с отпадъци 7 футболни игрища.

„Това, което мога да кажа от моя гледна точка, е че непрекъснато из страната ходим и намираме отпадъци от най-различни места. Ходим по пристанища и връщаме контейнери назад, за които също са тръганил в проделени посока, но аз да ходя да събирам контейнери из страната, прокуратурата и да ги връщаме. Ние ще ги върнем, но няма да ги допускаме“, коментира Емил Димитров, министър на околната среда и водите.

Снимка: btvnovinite.bg

На този етап не е ясно кога останалите 99 контейнера ще отплават за Италия. Междувременно днес се проведе спецакция на прокуратурата и МВР в ТЕЦ „Брикел“.