Прокуратурата и МВР с акция в Гълъбово заради италианския боклук, открит в контейнери на Черноморието.

Документация е иззета от две фирми „Брикел“ ЕАД Гълъбово и „Траш Юнивърс“ ЕООД. За тях се счита, че имат връзка открития отпадък.

По информация на прокуратурата в офисите на двете фирми в Гълъбово се търси документация, която има връзка с пристигналите в България 127 контейнера с италиански отпадък. За него се оказа, че описаното съдържание е различно от това, което се съдържа в балите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Въпросните отпадъци е следвало да бъдат доставени на площадка на „Траш Юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово, впоследствие изгорени в пещите на ТЕЦ-а на „Брикел“ ЕООД“, уточни Кристина Боева, говорител на Районна прокуратура - Варна.

От ръководството на теца бяха лаконични. По думите им горенето на отпадък е преустановено от 22 август. Допълниха, че не се притесняват, а официално изявление ще направят след края на проверката.

Фирмата, за която са предназначени 127-те контейнера, е собственост на 38-годишен мъж от София. Има разрешително за оператор на боклук. Складира го на  площадка от 26 декара, собственост на „Брикел“ и плаща наем.

Снимка: btvnovinite.bg

От 15 януари заради отпадъка е образувано досъдебно производство за съхранение на отпадъци с неясен произход. Според обвинението, те могат да нанесат вреди на околната среда и на човешкото  здравето.

Потърсихме „Траш Юнивърс“ за коментар, но никой не отговори на официално обявените телефони, а на площадката днес бяха само пазачите. Междувременно ресорният министър Емил Димитров изрази готовност да се срещне с големите фирми, които преработват отпадъци.

„Ходим по пристанища и връщаме контейнери назад, за които също са тръгнали в определени посока, но аз да ходя да събирам контейнери из страната, прокуратурата и да ги връщаме. Ние ще ги върнем, но няма да ги допускаме“, каза още министърът на околната среда и водите.

20-те контейнера с отпадъци от Италия, складирани на частно бургаско пристанище, които са с един и същ изпращач и получател, не могат да бъдат реекспортирани. Причината – минали са митнически контрол и остават като веществено доказателство, обясниха за bTV от окръжната прокуратура в Бургас. Вносителят на пратката още се издирва.