Акция на МВР и прокуратура се провежда в ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово и фирма "Траш Юнивърс", съобщи кореспондентът на bTV в региона.

По неофициална информация при акцията се проверява документация на фирмата, която събира и съхранява отпадъци на площадка на ТЕЦ "Брикел", за която плаща наем.

Снимка: btvnovinite.bg

Собствеността на централата е свързвана в медийни публикации с бизнесмена Христо Ковачки.

Разследването се води за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия, намерени на пристанище Варна преди дни.

След изтичането на 90-дневния срок за временното им съхранение на пристанището, при проверка се оказа, че съдържанието на контейнерите не съответства на описанието.

Заявените като каучукови, пластмасови и rdf отпадъци са се оказали от текстил, стъкло и дърво. Те са предназначени за получателя "Блацион" ООД в София.

Отпадъците трябвало да бъдат доставени на площадката на "Траш юнивърс" ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на  ТЕЦ "Брикел" ЕАД.

За "Траш Юнивърс" се знае, че е собственост на 38-годишен мъж от София. Според данните в сайта на РИОСВ в Стара Загора фирмата има право да оперира с отпадъци. Съхранението им е на площ от 26 декара -площадка на територията на ТЕЦ "Брикел", за която фирмата плаща наем.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверка на Старозагорската прокуратура доведе до образуването на досъдебно производство срещу фирмата заради съхранението на отпадък с неясен произход, с което би могло да се нанесе трайна щета на околната среда и да бъде увредено здравето на хората.

40 чувала с проби от боклук, съхраняван на площадката, бяха взети за да бъдат изпратени в лаборатория. Резултатите се чакат.

В края на миналото лято проверка на РИОСВ доведе до спиране на работата на ТЕЦ "Брикел" заради нерегламентирано изгаряне на слама. Централата бе пусната отново след като почисти наличните количества.

По информация на прокуратурата всеки момент се очаква 28 от общо 127 контейнера да бъдат натоварени на кораб и върнати обратно на изпращача от град Салерно, след като Районната прокуратура във Варна даде разрешение за реекспорта им. Транспортирането ще бъде за сметка на италианското дружество.