Установиха нови 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-Запад. Днес Районната прокуратура във Варна започна огледа и проверката им. Временно са преустановени. 

Новият боклук е установен в хода на разследването, започнато в средата на месеца, когато бяха открити 25 контейнера с отпадъци. Тогава проверката установи, че в тях има текстилни, дървени и стъклени отпадъци, а не посочените в митническите документи пластмаса и каучук.

Снимка: bTV

"Следва да излязат лабораторните анализи, за да сме абсолютно категорични, че това не е отпадък с посочения код. Изготвена е европейска заповед за разследване към Италия и молба за правна помощ до Северна Македония. Чакаме резултати", разясни Невена Илиева, наблюдаващ прокурор.

Оказа се също, че боклукът не е транспортиран във вакуумирани бали, както се изисква по закон.

Разкритите нови контейнери са със същия изпращач от италианския град Салерно, а получател на товара е същата фирма, регистрирана в София. Пристигнали са на пристанището в периода от 21 октомври до 29 ноември.

Огледът трябва да установи дали има разминаване в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите. Разследването е под специалният надзор на Апелативната прокуратура.

Поискано е контейнерите отново да бъдат върнати от нашето пристанище в Италия.